Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Το «πάγωμα» της εκταμίευσης της 6ης δόσης μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που θα ενδέχεται να γίνει στις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ» και οι πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τον ακύρωσαν και απαίτησαν «ναι»".

"Με αυστηρό ύφος, ωμότητα και σαρκασμό, Μέρκελ, Σαρκοζί, αλλά και Λαγκάρντ κατέστησαν σαφές στον Γ. Παπανδρέου ότι αναστέλλεται η καταβολή της έκτης δόσης του δανείου μέχρι να κυρώσει η Ελλάδα το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Ακόμη απαίτησαν το δημοψήφισμα -αν αυτό γίνει- να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατόν, ορίζοντας κατ΄αρχήν ημερομηνία την 4η Δεκεμβρίου".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Τυχοδιώτης ο Γ. Παπανδρέου»! Σκληρή επίθεση του Αντ. Σαμαρά".

"Ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Γιώργου Παπανδρέυ κήρυξε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκαψε τη χώρα του και τώρα βάζει φωτιά στο ευρώ".

"Το στίγμα του εκτελεστή σχεδίου αποδόμησης της Ευρωζώνης με τη «σφραγίδα» αμερικανικών κέντρων φορτώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στον Παπανδρέου, όπως καταδεικνύεται από το μέγεθος της οργισμένης αντίδρασης".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Η πύλη της κολάσεως".

"Σκηνές εθνικής ντροπής με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί να δίνουν διαταγές. Ωρες ευθύνης για τους πατριώτες της Βουλής και τον πενόμενο ελληνικό λαό".

ΕΘΝΟΣ: "Δημοψήφισμα για το ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου".

"Τελεσίγραφο απηύθυνε ο γαλλογερμανικός άξονας στην ελληνική κυβέρνηση. Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συνοπτικές διαδικασίες. Εθεσαν το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Υπουργοί και βουλευτές ζητούν πρωτουλίες για υπέρβαση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο άγνωστος Χίτλερ!".

"Για την προσωπικότητα, τις θεωρίες και τη δράση του Γερμανού εθνικοσοσιαλιστή ηγέτη Adolf Hitler, επί το ελληνικότερον Αδόλφου Χίτλερ, έχουν χυθεί χωρίς υπερβολή εκατομμύρια τόνοι μελάνης…".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ!".

"Τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ αντιμετωπίζει ευθέως η Ελλάδα μετά την επιμονή Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου".

ΕΣΤΙΑ: "Ακολουθεί συνταγή Ανδρέα Παπανδρέου. Κυβερνά προκαλώντας διαρκώς κρίσεις".

"Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου ακολουθεί κατά γράμμα τη συνταγή του πατέρα του. Προκαλεί διαρκώς κρίσεις. Αντί, ως υπεύθυνος Πρωθυπουργός, να δημιουργή συνθήκες ηρεμίας ώστε ο τόπος να προοδεύη, προκαλεί ο ίδιος κρίσεις ώστε να δημιουργείται τεράστια πολιτική, οικονομική, κοινωνική ή ακόμη και διεθνής αναστάτωσις".

Η ΑΥΓΗ: "Ωμός εκβιασμός για συγκυβέρνηση με Μνημόνιο".

"«Μέσα ή έξω από το ευρώ» το δίλημα που έθεσαν Μέρκελ – Σαρκοζί – Λαγκάρντ και Μπαρόζο στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα επί της δανειακής σύμβασης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ρυθμίσεις οφειλών του ΟΕΚ και πάγωμα για τους ανέργους".

"Οι δικαιούχοι θα μπορούν έως το τέλος του χρόνου να καταθέσουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση και να αποπληρώσουν το δάνειο που έλαβαν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ για όσους είναι άνεργοι παγώνει η αποπληρωμή των οφειλών τους έως 31/12/2012".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρό τελεσίγραφο στην Ελλάδα".

"Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα για την αποδοχή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου επέδωσαν, χθες, από τις Κάννες η κ. Αγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, διαμηνύοντας πως μέχρι τότε δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και ότι, σε διαφορετική περίπτωση, διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Τα μυστικά της δανειακής σύμβασης".

"Για πρώτη φορά, ίσως, στα διεθνή χρονικά μια διεθνή σύμβαση που δεν έχει ακόμη συνταχθεί προκαλεί πολιτική θύελλα! Το κείμενο της πολυετούς δανειακής σύμβασης για το νέο «πακέτο» στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης να το θέσει σε δημοψήφισμα προκαλεί ήδη καταιγιστικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με διεθνή εμβέλεια".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τελεσίγραφο από τους Ευρωπαίους".

"Τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου εάν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη έδωσαν σύμφωνα με πληροφορίες στον Ελληνα πρωθυπουργό στις Κάννες η ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τσακίστε τους εκβιασμούς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και την αντιλαϊκή πολιτική".

"Η εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι αποπροσανατολισμός του λαού. Εκείνο που τον συμφέρει είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα διαγράψει μονομερώς ολόκληρο το χρέος".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τελεσίγραφο".

"Ενώπιον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται εκ των πραγμάτων από τις πρώτες πρωινές ώρες η χώρα: έπειτα από μία δραματική σύσκεψη στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στην Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και θα περιέχει ένα και μοναδικό ερώτημα, που θα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ»".

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: "Εκβιασμός made in USA".

"Η απόφαση – απειλή του Γ. Παπανδρέου να θέσει τη νέα δανειακή σύμβαση που προέκυψε από τη σύνοδο της Ε.Ε. την 26η Οκτωβρίου στη δοκιμασία του δημοψηφίσματος – πέρα από τις εσωτερικές (εσωκομματικές) πολιτικές διεργασίες που προκάλεσε – υπογράμμισε, ακόμη μια φορά, τους άρρηκτους δεσμούς «αίματος» του πρωθυπουργού της Ελλάδας με την Ουάσιγκτον και τα συμφέροντά της".

City Press: "Παζάρια για το ερώτημα".

"Μέρκελ, Σαρκοζί θέλουν να αποσυνδέσουν το δημοψήφισμα από τη νέα δανειακή σύμβαση. Η κυβέρνηση επιδιώκει να δεσμεύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολίτες. Καθυστερεί η έκτη δόση, προσπάθεια να επιταχυνθεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
 

ΕΞΠΡΕΣ: "Δημοψήφισμα στις 4/12 και «πάγωμα» 6ης δόσης".

"Σε δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου και «πάγωμα» όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση του δεύτερου «πακέτου» στήριξης της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης της 6ης δόσης, κατέληξε η χθεσινή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τους Χ. Βαν ρομπάι και Ζ. Μπαρόζο".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ναι ή όχι στο ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου".

"Δραματικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας. Μέρκελ-Σαρκοζί απαίτησαν πολιτική ομοφωνία και επίσπευση του δημοψηφίσματος. Ζήτησαν να αποφανθεί ο ελληνικός λαός με ένα «ναι» ή ένα «όχι» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τελεσίγραφο από τις Κάννες".

"Διπλή απειλή χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας μας από το ευρώ έβγαλε το μεταμεσονύχτιο θρίλερ των Καννών, με Μέρκελ και Σαρκοζί να επιδίδουν τα ξημερώματα σκληρό τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου: Ολο το πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα μας «παγώνει», η 6η δόση του δανείου δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και η Ελλάδα καλείται ευθέως και άμεσα να απαντήσει στο ερώτημα «παραμονή ή έξοδος από το ευρώ»".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ούτε ένα ευρώ βοήθειας πριν υιοθετηθεί το σχέδιο".

"Τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, εν μέσω αφόρητων πιέσεων με την απειλή για πάγωμα της εκταμίευσης της έκτης δόσης μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος".