Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Στις κινητοποιήσεις των γιατρών, των φαρμακοποιών, των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, των αγροτών και του κινήματος «Δεν πληρώνω» καθώς και στο «πόιντ σίστεμ» για τους επαγγελματίες και στις πιέσεις τις Τρόικας στο εργασιακό, αναφέρονται οι περισσότερες εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Οδηγός επιβίωσης στο χάος του ΙΚΑ".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να επιλέγουν γιατρό άλλου Ταμείου και να εξετάζονται χωρίς επιβάρυνση από τη διεύθυνση www.ika.gr ή, από αύριο, με κλήση στο 184, "από όπου (υποτίθεται ότι) θα μαθαίνει για συμβεβλημένους γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα". Αναφέρεται ακόμη σε προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ασφαλισμένοι κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, κάνοντας λόγο για "χαοτική κατάσταση".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νομιμοποίηση 800.000 αυθαιρέτων!".

Το θέμα της νομιμοποίησης των περίπου 800.000 αυθαίρετων κτισμάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 400.000 μόνο στην Αθήνα, έρχεται στο προσκήνιο "κατ΄απαίτηση της τρόικας, που ζητεί πιστή εφαρμογή των όρων του μνημονίου", επισημαίνει η εφημερίδα.

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κυβέρνηση και συντεχνίες φέρνουν τον κόσμο σε απόγνωση".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση, σε διατεταγμένη εφαρμογή των ισοπεδωτικών μέτρων του Μνημονίου, και τα οργανωμένα συμφέροντα των συντεχνιών, ριζωμένα σε έδαφος πελατειακών προνομίων δεκαετιών, οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση και κάθε παραγωγική λειτουργία στον τόπο σε ανεξέλεγκτη απορύθμιση".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Και ο Σημίτης στο… υποβρύχιο του Ακη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "θύελλα έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» για την άμεση διασύνδεση του πανίσχυρου υπουργού Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου με υπόγειες μίζες ύψους 55.000 ευρώ, ώστε να «κερδίσει» η γερμανική εταιρεία HDW το πρόγραμμα της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου «214» (μεταξύ των οποίων και το γνωστό «Παπανικολής» που… έγερνε), αλλά και τον εκσυγχρονισμό ισάριθμων του παλαιότερου τύπου «209-1200»".

ΕΘΝΟΣ: "«Τροϊκός» πόλεμος για τους μισθούς".

Μείωση των αποδοχών στον ιδωτικό τομέα, απαιτεί, με σκληρό τρόπο η τρόικα, όπως προκύπτει από την επίσκεψη των εκπροσώπων της στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνει η εφημερίδα. "Προκλητικές χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις αξιώσεις της".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρακρατικοί φωτογράφιζαν τους αρνητές της «κάρτας»"

Η εφημερίδα σημειώνει "να το ξέρετε: Σήμερα, όποιος, είναι Χριστιανός και Πατριώτης αμέσως φακελώνεται – όπως οι κομμουνιστές. Αυτό τούτο συνέβη και προχθές στο Σύνταγμα, στην μεγάλη συγκέντρωση των αρνητών της «Κάρτας του Πολίτη». Παρακρατικοί με φωτογραφικές μηχανές, φωτογράφιζαν έναν προς έναν όλους εμάς που δεν θέλουμε το χάραγμα της καταστροφής μας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φόρεσε τη μάσκα του αντάρτη ο Πάγκαλος και σαρώνει τα πάντα".

Στον Θεόδωρο Πάγκαλο αναφέρεται η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, υποστηρίζοντας ότι "σήκωσε μπαϊράκι". "Θυμήθηκε την ΕΡΕ για το άσυλο. Επιτέθηκε στον Τσίπρα για το «Δεν πληρώνω» στα διόδια και προειδοποιεί το υπουργείο Μεταφορών ότι είναι εναντίον των διοδίων μέσα στα όρια της Αττικής. Διαφωνεί ανοικτά με τον όρο της Μέρκελ για δημοσιονομικό κανόνα που θα απογορεύει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς παρά το «ψηστήρι» της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση", επισημαίνεται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "«Ναι σε όλα» στην τρόικα για νέες μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις".

"Κόψτε στο μισό τις επικουρικές. Κάντε «λάστιχο» το οκτάωρο. Τελειώνετε με τις κλαδικές συμβάσεις. Πιέστε κι άλλο τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα", επισημαίνετια στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

ΕΣΤΙΑ: "Ανασυγκρότησις εκ του μηδενός".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυριώτερη προϋπόθεσις είναι να υπάρξη παντού αντασυγκρότησις εκ του μηδενός. Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν τα πάντα. Οχι όπως αλλάζουν σήμερα με ημίμετρα, αλλά με ριζική αναδιάρθρωση".

Η ΑΥΓΗ: "Σαρώνουν τις συμβάσεις".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τρόικα και υπουργείο Εργασίας φρενάρουν την επέκταση 42 κλαδικών συμβάσεων για να πριμοδοτηθούν οι ατομικές συμβάσεις. Θα υπογράφονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμη και μιας ημέρας! Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα «σπάνε» χωρίς αποζημίωση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κάνουν τη δουλειά δουλεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα το νέο εργασιακό πλαίσιο που συμφωνθήκε χθες μεταξύ Τρόικας και υπουργείου Εργασίας "οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα εργάζονται λιγότερες ώρες και θα παίρνουν μικρότερους μισθούς, χωρίς να δικαιούνται αποζημιώσεις. Επίσης, αποφασίστηκε η γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων και οι ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πληθαίνουν οι εστίες έντασης".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι εστίες έντασης, προκαλώντας αμηχανία και προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει ότι οι αλλαγές που προωθεί σε μία σειρά μέτωπα συναντούν υπέρμετρες αντιδράσεις".

Η ΝΙΚΗ: "Γραμμή άμυνας για 13ο και 14ο μισθό. Παίζουν τα… ρέστα τους κυβέρνηση και έμποροι".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληρές διαπραγματεύσεις με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη είχαν χθες τα μέλη της τρόικας, που συμφώνησαν τελικά με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «αγκάθι» ο χρόνος εργασίας, επιμένουν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Στην εντατική η υγεία…".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στην εντατική παραμένει η υγεία, ενόψει και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την υγεία αύριο, Τετάρτη. Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν την απεργία τους έως την Παρασκευή. Εως την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας – Πειραιά, ενώ από χθες έως την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας. Τις ίδιες ημέρες κήρυξαν πανιατρική απεργία οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας – Πειραιά για τους γιατρούς των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και τους ιδιώτες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κόντρα στην πολιτική που θέλει τους ασθενείς-πελάτες".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών και των οικογενειών τους παίζει η κυβέρνηση, με στόχο να επισπεύσει την εφαρμογή όσων προβλέπει το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο για Υγεία – Πρόνοια".

ΤΑ ΝΕΑ: "«Πόιντ σίστεμ» για τους επαγγελματίες".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "«Πόιντ σίστεμ» με βάση το οποίο θα επιλέγονται από την Εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ελέγχονται, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών"

City Press: "Στο φως οι μίζες για τα υποβρύχια".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "«Der Spiegel»: Ιστορική συνέχεια μεταξύ κυβερνήσεων Σημίτη, Παπανδρέου για το σκάνδαλο. Η Εισαγγελία του Μονάχου ζητά 200 εκατ. ευρώ από την HDW των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για να κλείσει την υπόθεση. Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, η υπόθεση διερευνάται, απαντά ο Γ. Πεταλωτής".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αφήνουν στον δρόμο 11.000 μαθητές".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχία από τα πολλά μέτωπα κινητοποιήσεων"

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αιχμή τον ευαίσθητο χώρο της υγείας η κυβέρνηση «παρακολουθεί» να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο μέτωπα κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην οικονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές που δρομολογεί με βάση το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δημοπρασία-τεστ για το Χ.Α. «Κλειδί» το επιτόκιο της έκδοσης εντόκων".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η σημερινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου κρίνεται καθοριστική και για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αφού είναι η πρώτη που διενεργείται με τα spreads κάτω από τις 800 μονάδες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις ζητεί η τρόικα από την Αθήνα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με την τέταρτη δόση του δανείου στήριξης να δείχνει εξασφαλισμένη, οι επικεφαλής της τρόικας, που κατέφθασαν χθες στην Αθήνα, εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα, υπό τον φόβο ότι η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου αλλά και η δυνατότητα επαναγοράς μέρους του ελληνικού χρέους θα οδηγήσουν την κυβέρνηση σε εφησυχασμό".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχεδιάζονται φοροέλεγχοι με αντικειμενικά κριτήρια".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "με αντικειμενικά κριτήρια θα γίνεται, από το Μάρτιο, ο έλεγχος των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, καθώς συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η ομάδα εργασίας που θα καθορίσει τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνεται η επιλογή των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των υπόχρεων".