Site icon www.ygeianet.gr

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που αποκαλύπτει το wikiLeaks, οι κινητοποιήσεις και το σχέδιο νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες, το άλμα του πληθωρισμού στο 5,2%, η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ και οι διεργασίες για την έκδοση ευρωομολόγου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Οταν ο υπουργός κάρφωνε στις ΗΠΑ”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “με ένα ωμό θάψιμο για τις ελληνικής μυστικές υπηρεσίες και ένα «ναι» για τη συγκρότηση ελληνοαμερικανικής αντιτρομοκρατικής ομάδας εργασίας έκλεισε η συνάντηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στις 22 Ιανουαρίου 2010 στην Αθήνα”.

Η ΑΥΓΗ: “Ανεβάζουν ιδιώτες στα λεωφορεία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Περιορίζονται τα δρομολόγια και δημιουργείται χώρος για ιδιωτική εκμετάλλευση γραμμών στην Αττική. Μπόνους στους «νοικοκυραίους» η αύξηση των εισιτηρίων”.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Εξεταστική Επιτροπή για τις υπερτιμολογήσεις ζήτησε στη Βουλή η Ντόρα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το “μεγάλο φαγοπότι” στην Υγεία με τις υπερτιμολογήσεις ιατρικών εξετάσεων, συσκευών, ειδικών υλικών και την κατασπατάληση φαρμακευτικών ειδών σε όλα τα νοσοκομεία εισηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Βαθύ λαρύγγι καρφώνει πολιτικούς που έχουν κρυφούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και περιουσιακά στοιχεία σε παρένθετα πρόσωπα”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “κοινά κλιμάκια επιθεωρητών του ΣΔΟΕ και στελεχών της ΕΥΠ, με βιογραφικό σημαντικών επιτυχιών στο μέτωπο της δίωξης οικονομικών εγκλημάτων, έχουν καταφέρει να εντοπίσουν λογαριασμούς τουλάχιστον έξι πολιτικών της μίζας (πρώην και εν ενεργεία βουλευτών και κομματικών στελεχών) σε χώρες του εξωτερικού, στις οποίες και ολοκληρώθηκαν ή συνεχίζονται οι ειδικές επιχειρήσεις – με την έγκριση του Μαξίμου μετά από ανώνυμη επιστολή – βόμβα που εστάλη στο πρωθυπουργικό γραφείο και στο ΣΔΟΕ από «βαθύ λαρύγγι», που έδειξε και τον δρόμο για την έναρξη των ερευνών”. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μέγα θέμα με τον Κάρολο Παπούλια”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “περίεργη στήριξη στον κ. Γ. Παπανδρέου για τη «συνωμοσία» του Ερζερούμ έσπευσε να προσφέρει χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, την ώρα που όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι διπλωμάτες καταγγέλλουν τη «μυστική διπλωματία» (και κατ΄επέκταση τις πιθανές μυστικές συμφωνίες) της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα”. ΕΘΝΟΣ: “Εισήγηση-σοκ για 50% μείωση εισακτέων”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “δραστική μείωση των εισακτέων, ακόμη και μέχρι 50%, εισηγούνται οι διοικήσεις των ΑΕΙ-ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας για τις φετινές Πανελλαδικές. Μετεγγραφές και οικονομικά προβλήματα δημιουργούν κλίμα ασφυξίας στις Σχολές”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Υποταγή ή θάνατος στο σύστημα L.U.C.I.D. και το Θηρίο 666”. Σύμφωνα με την εφημερίδα “παγκόσμια ηλεκτρονική βιομετρική κάρτα αναγνώρισης ταυτότητας με την οποία η εδρεύουσα στις ΗΠΑ υπερκυβέρνηση της νέας τάξης πραγμάτων θέτει στα 6 δισ. κατοίκων του πλανήτη το θανάσιμο δίλημμα υποταγή ή θάνατος”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Βαρβιτσιώτης εναντίον Σαμαρά. Κεφαλογιάννης εναντίον Ντόρας”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “δεν είναι ανασχηματισμός αυτό που έκανε ο Σαμαράς, αλλά ένα χύμα πράγμα που δεν μπορεί να συντονισθεί και να έχει επιτυχία επισημαίνει ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κηρύσσει ανοικτά εχθρό της Ν.Δ. την Ντόρα” ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “«Βαθύ λαρύγγι» των Αμερικανών ο Χρυσοχοΐδης”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “απόλυτη γνώση για την κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ και τις υπόλοιπες, νευραλγικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας, υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, καθώς και για τη δομή τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και τις σχέσεις που διατηρούσαν οι ελληνικές υπηρεσίες μεταξύ τους έχουν οι Αμερικανοί”.

ΕΣΤΙΑ: “Η κοινωνία αρνείται τις αλλαγές”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “είναι τέτοια η ανασφάλεια την οποία αισθάνονται οι περισσότεροι Ελληνες και τέτοιος ο φόβος έναντι της αβεβαιότητος, ώστε φθάνουμε στο σημείο να λακτίζουμε μόνοι μας την σωτηρία μας. Διότι αυτή κατ΄ανάγκην περνάει μέσα από ένα στάδιο αβεβαιότητος”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Εμπαιγμός οι προσωρινές συντάξεις”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ενώ στα Ταμεία στοιβάζονται αυτή τη στιγμή 150.000 αιτήσεις για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, με τον χρόνο έκδοσης να φτάνει έως και τα τρία χρόνια εξαιτίας της οργανωτικής, μηχανογραφικής αλλά και οικονομικής ανεπάρκειας των ασφαλιστικών φορέων, το υπουργείο Εργασίας προβαίνοντας σε παιγνίδια εντυπώσεων κάνει λόγο για άμεση καταβολή προσωρινής σύνταξης που θα ανέρχεται στο 90% της κανονικής!”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, τα ονόματα των μελών της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, θα αξιολογήσει εντός πενταμήνου τις πολιτικές για τη ριζική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο του Μνημονίου, και θα προτείνει τις απαραίτητες βελτιώσεις”.

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: ” Προ των πυλών η αναδιάρθρωση του χρέους”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “θεωρείται βέβαιη η αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης, που θα υποχρεωθεί να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή των οφειλών της”. Ο ΛΟΓΟΣ: “Ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “η προσπάθεια για την έκδοση ευρωομολόγου έχει αρχίσει να έχει απήχηση τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, σημείωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Στέλνουν στα δικαστήρια τους απεργούς στις συγκοινωνίες”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ΚΚΕ: Η τρομοκρατία και η καταστολή της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων πρέπει να συναντήσει την κατακραυγή και την αλληλεγγύη όλου του λαού”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Τα απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ”. Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “στο φως άρχισαν να έρχονται -μέσω του Wikileaks- απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η «διαρροή» έγινε ύστερα από σχετικό αίτημα αναγνώστη στον βρετανικό «Guardian». Οι πρώτες αποκαλύψεις, τις οποίες παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», αφορούν την τρομοκρατία και τη λαθρομετανάστευση”.

City Press: “Μας πνίγουν οι τόκοι”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το Δημόσιο διέθεσε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,95 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,9%”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Δακτύλιος στη Θεσσαλονίκη”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Δανεισμός 1,95 δισ. ευρώ με βελτίωση του κλίματος”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “αντιστροφή του κλίματος σημειώθηκε χθες στην εγχώρια αγορά ομολόγων, με το spread του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί έως και τις 875 μονάδες βάσης (μία ημέρα μετά την άνοδο πάνω από τις 1.000 μ.β.)”. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Στο βάθος… ευρωομόλογο. Διεργασίες στην Ε.Ε. για το κρίσιμο βήμα”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “καθώς η ώρα της… κρίσης για τις αντοχές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης πλησιάζει (με την προσφυγή της Πορτογαλίας θα θεωρείται θέμα εβδομάδων και την Ισπανία να ακολουθεί), ωριμάζουν οι συνθήκες για την έκδοση ευρω-ομολόγου. Επισήμως παραμένουν, βέβαια, οι γερμανικές αντιρρήσεις, πλην όμως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αισθητή αλλαγή στον τόνο με τον οποίο αυτές δατυπώνονται”. ΚΕΡΔΟΣ: “Πόκερ με τις διεθνείς αγορές”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “το Τόκιο προτίθεται να αγοράσει ευρωπαϊκό χρέος. Κάτω από το φράγμα του 5% το επιτόκιο των ελληνικών εντόκων γραμματίων. Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου για να αποσυμπιέσει τα spreads”.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Σχέδια για οριστική λύση στο χρέος της Ευρωζώνης”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “μια «μεγάλη απόφαση, που θα τακτοποιήσει το ζήτημα της διατηρησιμότητας του χρέους στην Ευρωζώνη άπαξ δια παντός» αναμένει στο επόμενο δίμηνο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο”.

   

Exit mobile version