Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για εργασιακή ευελιξία, η ενίσχυση εσόδων κατά 19,5%, η ίδρυση του κινήματος «Σπίθα» από το Μίκη Θεοδωράκη, η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Β. Ευρώπη και η πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κούρεμα μισθών χωρίς απολύσεις".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην πρόβλεψη για μείωση των μισθών έως 12% με «ειδική επιχειρησιακή σύμβαση» και αντάλλαγμα το «πάγωμα» των απολύσεων για δύο χρόνια συμφώνησαν χθες βράδυ οι κοινωνικοί εταίροι".

Η ΑΥΓΗ: "Ο «Καλλικράτης» κλείνει σχολεία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση. Προωθείται η συγχώνευση εκατοντάδων σχολείων και η σύνδεση της χρηματοδότησης της σχολικής μονάδας με την… «αποτελεσματικότητα». Αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών".

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κίνημα ίδρυσε και ανακοίνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μιλώντας 2,5 ώρες αδιάκοπα, μπροστά σε ένα κοινό 300 ατόμων εντός αιθούσης και εκατοντάδων άλλων που είχαν κατακλύσει τους τρεις ορόφους του ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη έως και το κλιμακοστάσιο, ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε χθες την ίδρυση ενός Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών, τη «Σπίθα»".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τσακίζουν τους μισθούς καταργούν το πενθήμερο και τις συλλογικές συμβάσεις".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη γραμμή του μνημονίου κινείται η… λίστα των 250 εμποδίων για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που ζητάει ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας -όταν η τρόικα ζητούσε μόλις 30-, με προτάσεις που ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζαμε για τις εργασιακές σχέσεις".

ΕΘΝΟΣ: "Συνταγή-σοκ για τα εργασιακά από τον ΣΕΒ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "βόμβα για την αγορά εργασίας από τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Παρέδωσε υπόμνημα στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, το οποίο προβλέπει δουλειά το Σάββατο και συμψηφισμό -όχι πληρωμή- των υπερωριών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρενόχλησε «σεξουαλικά» Σκόπια – Τουρκία – ΝΑΤΟ και τον αποστράτευσαν!".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "έβαλαν ξένες συναδέλφους του να τον καταγγείλουν για σεξουαλική παρενόχληση επειδή τους έκανε το τραπέζι ή τους πρόσφερε ένα μπουκαλάκι νερό. Δεν τον κάλεσαν σε απολογία. Ο Αντισμήναρχος Λαγωνίκας αν και πρώτευσε στην εκπαίδευση χαρακτηρίστηκε ως «ανεπαρκής» και επέστρεψε στην Ελλάδα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαρωτικές ανατροπές σε μισθούς υπερωρίες και ωράρια εργασίας".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληρές προτάσεις από βιομηχάνους και εμπόρους προς την κυβέρνηση και δραματικές μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εσκασε η βόμβα και στον ιδιωτικό τομέα. 12% μειώσεις μισθών και ωράριο-λάστιχο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε συμφωνία για μειώσεις της τάξης του 12% των μισθών του ιδιωτικού τομέα, έναντι των προβλεπόμενων στις κλαδικές συμβάσεις κατώτατων ορίων, φέρονται να ήρθαν κοντά χθες αργά το απόγευμα οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων (ΣΕΒ, εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών) στο πλαίσιο συνάντησης ή διαβούλευσης η οποία επιχειρήθηκε να μείνει μυστική για το φόβο των… μελών του ΠΑΜΕ".

ΕΣΤΙΑ: "Οι φόροι διέλυσαν την οικονομία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει διαλύσει την οικονομία. Οι μόνοι που δεν φαίνεται να το συνειδητοποιούν είναι οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Ο υπουργός Οικονομικών, σε όλες τις δηλώσεις του υπεραμύνεται της πολιτικής του. Αρνείται να παραδεχθή ότι οι υψηλοί φόροι έχουν εντείνει την ύφεση στην αγορά και ότι κατ΄επέκτασιν έχουν οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών εσόδων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "μείωση 12% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έκλεισε η συμφωνία για τις αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ) και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δ. Δασκαλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε οι επιχειρησιακές συμβάσεις να περιλαμβάνουν μείωση μισθών έως 12% έναντι των κλαδικών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο φόβος ντόμινο φέρνει κεφάλαια των ΗΠΑ για στήριξη της Ε.Ε.".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόθυμες να υποστηρίξουν την επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, «αν υπάρξει μετάδοση, αυτό θα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την παγκόσμια οικονομία»".

Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Τα θέλουν όλα δικά τους. Προκλητικές και προσχηματικές οι απαιτήσεις των βιομηχάνων".

Η εφημερίδα γράφει ότι "κατάργηση της υποχρέωσης να ενημερώνουν το υπουργείο για τις αυξήσεις τιμών. Απελευθέρωση του ορίου κέρδους των επιχειρήσεων. Απελευθέρωση των εργασιακών αμοιβών. Κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων (φάρμακα, τελωνεία κ.λπ.)".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μέτρα όπως εργασία το Σάββατο με χορήγηση μιας ημέρας ρεπό, συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου και μείωση στο μισό (4% από 8% που ισχύει σήμερα) του ποσοστού των υποχρεωτικών προσλήψεων για ΑμεΑ, πολύτεκνους κ.α. περιλαμβάνει το 250 σημείων πρόγραμμα του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Θράσος μεγαλοβιομήχανων που απαιτούν τζάμπα εργάτες και δουλειά χωρίς ωράριο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "«επιχειρηματικότητα χωρίς εμπόδια» απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με προκλητικές αξιώσεις, προκειμένου να πετύχουν «εκμετάλλευση χωρίς εμπόδια». Απαιτούν ολοκληρωτική ασυδοσία δράσης, ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να βγει από την κρίση πιο ισχυρό και ασύδοτο στέλνοντας τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σκληρά παζάρια για τους μισθούς".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε σκληρά παζάρια επιδίδονται οι κοινωνικοί εταίροι για το θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, πράγμα που συνεπάγεται μειώσεις μισθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνονται σημεία σύγκλισης".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "20 χρόνια μετά…"

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεκαπέντε χρόνια υπομονή και ανοχή στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών και της λιτότητας απαιτούν από τον ελληνικό λαό οι «μάγοι» του ΔΝΤ για να ολοκληρωθεί η «θεραπεία – σοκ» της ελληνικής οικονομίας. Η έξοδος της χώρας από το τούνελ προσδιορίζεται – σύμφωνα με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού… δον Τομάζο Σκιόπα – για το 2030 και βάλε…".

City Press: "Επίθεση Ισπανίας κατά Γερμανίας".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "η υπουργός Οικονομικών Ε. Σαλγάδο ρίχνει ευθύνες στη Μέρκελ για την κρίση. Ενστάσεις από Βερολίνο για την παράταση αποπληρωμής από την Ελλάδα του δανείου των 110 δισ. ευρώ".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Φουντώνει το λαθρεμπόριο".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Απόκλιση έως και 12% σε επιχειρησιακές συμβάσεις".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε συμφωνία για τις συμβάσεις εργασίας φαίνεται να κατέληξαν χθες βράδυ εργοδότες και εργαζόμενοι σε άτυπη σύσκεψη, μετά την αναβολή της επίσημης συνάντησης με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη λόγω της κατάληψης του υπουργείου από το ΠΑΜΕ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συναγερμός για την Ευρώπη. Φόβοι για εξάπλωση της κρίσης χρέους".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συναγερμό ανά τον κόσμο προκάλεσε η προχθεσινή εκτίναξη των spreads των ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας, αλλά και των βελγικών έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στο υψηλότερο επίπεδο από τη γένεση του ευρώ, με την Ουάσιγκτον να στέλνει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη ειδικό απεσταλμένο που θα συζητήσει για την κρίση χρέους με τις κυβερνήσεις της Μαδρίτης, του Βερολίνου και του Παρισιού".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σωσίβιο Τρισέ στην ευρωζώνη".

Η εφημερίδα γράφει ότι "«Σωσίβιο» από την κεντρική τράπεζα και τον κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ αναζητεί τώρα η ευρωζώνη, αφού η «made in Germany» πολιτική διαχείριση της κρίσης βούλιαξε στα αβαθή των αγορών".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καλύτερο το γ΄τρίμηνο των εισηγμένων εταιρειών".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κερδοφόρο κατά 865 εκατ. ευρώ αποδείχτηκε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2010 για τις εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες όμως για το σύνολο του ενεαμήνου παρήγαγαν αρνητικό αποτέλεσμα".