Τα ράντσα είναι… εδώ

Της Ελένης Πετροπούλου

Δυναμική επανεμφάνιση έχουν κάνει τα ράντσα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, σχεδόν 4 χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος εφημέρευσης που εγκαινίασε η κυβέρνηση. Αν και ο αριθμός των ράντσων είναι μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι πρόκειται για… εικονική πραγματικότητα. Τα ράντσα αντικαταστάθηκαν από τις λεγόμενες επικουρικές κλίνες και διασκορπίστηκαν σε διαφορετικές κλινικές των ίδιων των νοσοκομείων, ή μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες ή τις υποδομές. Έτσι, νοσοκομεία που δεν εμφάνιζαν ποτέ πριν ράντσα -όπως το Σισμανόγλειο- σήμερα έχουν «πλημμυρίσει» ή νοσοκομεία που δεν τηρούν τις προϋποθέσεις «απορροφούν» διάφορα περιστατικά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, το οποίο εφημερεύει μέρα παρά μέρα, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ ανά τετραήμερο έχει γενική εφημερία. Τα τελευταία δύο χρόνια τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 35%, ενώ το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%! Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν δεκάδες μικρά νοσοκομεία.

Ευαγγελισμός: Μεταφερόμενες και κρυφές επικουρικές… κλίνες

Ανάλογες εικόνες παρουσιάζει και ο Ευαγγελισμός. Τις ημέρες γενικής εφημερίας, συνήθως τα ράντσα κάνουν την εμφάνισή τους από αργά το απόγευμα. Έτσι, το πρωί τις επόμενης μέρας και λίγο πριν λήξει η εφημερία, το νοσοκομείο διαθέτει έως και… 25 ράντσα. Τα περισσότερα αναπτύσσονται στις παθολογικές κλινικές, κυρίως στην Γ και Δ, με αποτέλεσμα κάποια περιστατικά να… μεταφέρονται στη Νεφρολογική ακόμη και στη Νευροχειρουργική κλινική. Στο νοσοκομεία υπάρχουν και τα λεγόμενα «κρυφά» ράντσα , τα οποία «φιλοξενούνται» σε 6κλινους θαλάμους που για τις ανάγκες γίνονται 8κλινοι. Πριν από λίγες ημέρες η Ε Παθολογική «έκλεισε» με 25 ράντσα , οι ασθενείς των οποίων παρέμειναν σε αυτά ακόμη και 2 ημέρες μέχρι να βρεθεί κανονική κλίνη σε θάλαμο. Αλλά και στις χειρουργικές αναπτύσσονται ράντσα ενώ τη Δευτέρα η Β Καρδιολογική είχε 6 ράντσα .

Πιο αισιόδοξη είναι η κατάσταση για την Ψυχιατρική Κλινική, που μέχρι πρόσφατα εμφάνιζε 27 ράντσα . Μετά τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων για τις συνθήκες νοσηλείας των ψυχιατρικών ασθενών, τα ράντσα μειώθηκαν σε 12. Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς αυτοί «φιλοξενούνται» σε ράντσα στον 9ο όροφο, στον ίδιο δηλαδή όροφο όπου βρίσκεται και η μονάδα αυξημένης φροντίδας στην οποία νοσηλεύεται ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.

Σισμανόγλειο: Τα καρδιογραφήματα γίνονται στους διαδρόμους

«Τα ράντσα στο νοσοκομείο μας αποτελούν πλέον καθεστώς» δήλωσε η κ. Κατερίνα Παπαϊώαννου πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σισμανόγλειο. Όπως εξήγησε, τα ράντσα εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο με την έναρξη του νέου συστήματος εφημεριών που εγκαινίασε ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν κυρίως η καρδιολογική κλινική, στην οποία αναπτύσσονται μέχρι και 10 ράντσα , η καρδιολογική μονάδα με 15 ράντσα αλλά και η ψυχιατρική κλινική. «Υπάρχουν εμφραγματίες σε ράντσα , όχι σε φορεία αλλά σε ράντσα στους διαδρόμους» ανέφερε η κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι ακόμη και τα καρδιογραφήματα γίνονται σε κοινή θέα. Αρκεί μια βόλτα στους διαδρόμους της καρδιολογικής μονάδας για να διαπιστώσει οποιοσδήποτε ότι στους τοίχους έχουν στερεώσει οβίδες οξυγόνου, για παροχή στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ράντσα .

«Υπάρχει και πρόβλημα χώρου, αλλά υπάρχει κυρίως πρόβλημα προσωπικού. Το ίδιο προσωπικό καλείται να παρέχει υπηρεσίες σε υπεράριθμα περιστατικά», σημείωσε η πρόεδρος του σωματείου. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο διάδρομος της ψυχιατρικής κλινικής, με τη διαφορά ότι οι ασθενείς είναι δεμένοι με ιμάντες στους διαδρόμους.

Γενικό Κρατικό Αθηνών Βελτίωση, αλλά τα δύσκολα παραμένουν

Την επομένη της εφημερίας είναι αδύνατο να μη συναντήσεις ράντσα στο νοσοκομείο. Βέβαια, ο αριθμός τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας, έπειτα από εφημερία, η «Η» μέτρησε τουλάχιστον 5 ράντσα στα οποία νοσηλεύονταν παθολογικά περιστατικά. Το απίστευτο είναι ότι είχαν «γεμίσει» και οι λεγόμενες επικουρικές κλίνες, δηλαδή οι κλίνες που «φιλοξενούν» τα ράντσα . Στην πραγματικότητα δηλαδή -όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο- ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν σε ράντσα ήταν πολύ μεγαλύτερος. «Υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε επικουρικές κλίνες σε άλλα τμήματα, ακόμη και σε διαφορετικά κτίρια» εξηγούν χαρακτηριστικά. Παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται δίπλα σε χειρουργικά περιστατικά, καταγγέλλουν, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό όσο και στο ιατρικό που θα πρέπει να πηγαίνει για εξέταση από το ένα κτίριο στο άλλο. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, «γίνονται πολλές εισαγωγές την ημέρα εφημερίας, λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής που υπάρχει για παράδειγμα για ένα χρόνιο παθολογικό περιστατικό, οι ασθενείς αναγκάζονται να εισαχθούν κατά την εφημερία». Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία με κάποιον γιατρό, και κυρίως των απογευματινών ιατρείων.

Λαϊκό: Οι ασθενείς μεταφέρονται σε άσχετες κλινικές

Στο νοσοκομείο το οποίο επισκέφθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι το ράντσο είναι ντροπή και δεσμευόταν για οριστική εξάλειψη του φαινομένου, 4 χρόνια μετά τα ράντσα έχουν επιστρέψει πανηγυρικά. «Όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν οι αιτίες δημιουργίας των ράντζων, αλλά η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας κάνει πλήρη μεταστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Λαϊκό Τάσος Αντωνόπουλος. «Εγκαταλείφθηκε η όποια προσπάθεια και επανήλθε το δόγμα, ας είναι και σε ράντζο αν είναι να εισαχθώ». Στο νοσοκομείο υπάρχουν ράντσα ή όπως συνηθίζει το υπουργείο να τα αποκαλεί επικουρικές κλίνες, που φθάνουν τα 17-20 τις ημέρες γενικής εφημερίας. Συχνότερα, εμφανίζονται στις παθολογικές κλινικές, ενώ τελευταία εμφανίστηκαν στην ουρολογική κλινική ακόμη και στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας! Όπως τονίζουν γιατροί και νοσηλευτές, «συνήθως τα ράντσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου ξεπερνούν τα 30». Ωστόσο, τόσα είναι αυτά που φαίνονται. Όπως σημειώνουν, υπάρχουν και τα κρυφά ράντσα! «Πρόκειται για τα ράντσα που… φιλοξενούνται σε κλινικές άσχετες με την πάθηση του ασθενούς», εξήγησε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του Λαϊκού Νοσοκομείου- μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ. Για παράδειγμα, νοσηλεύονται άνθρωποι με παθολογικά προβλήματα σε χειρουργικούς θαλάμους, στην Οφθαλμολογική Κλινική ή στη Μαιευτική. «Είναι επιστημονικά απαράδεκτο, ασθενείς να βρίσκονται μακριά από το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και εκτεθειμένοι σε ιούς» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν ένα χειρουργημένο περιστατικό να βρίσκεται δίπλα σε ασθενή με λοιμώδες νόσημα».