Τα στρατόπεδα της γρίπης

Tου Κωστα Λεονταριδη

Διασύρεται το κράτος όταν ψηφίζει νόμους που δεν εφαρμόζονται, δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να πιστεύει ότι ουδείς θα τον ενοχλήσει όταν είναι ολίγον παράνομος, αρκεί να φαίνεται και ολίγον νόμιμος μαζί.

Τα απαγορευτικά μέτρα για το κάπνισμα ας πούμε, που διαφημίστηκαν ως δρακόντεια (ξανατρίζουν τα κόκκαλα του αρχαίου νομοθέτη), αφέθηκαν στη διακριτική ευχέρεια του καθενός. Ηδη, η νέα κυβέρνηση προανήγγειλε αλλαγή του αντικαπνιστικού πακέτου, συνεπής στη διαχρονική τακτική να αντιμετωπίζονται οι νόμοι σαν να ήταν πλαστελίνη.

Αποδεχόμαστε όλοι πως το κάπνισμα σκοτώνει (όπως τόσες κακές συνήθειες), υποχρεούσαι λοιπόν να σέβεσαι σε δημόσιο χώρο τον άλλο, που δεν θέλει να αργοσβήνει ως παθητικός καπνιστής. Λογικό. Και η νέα γρίπη σκοτώνει. Εδώ τι κάνουμε; Παρά τις θεσμικές διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο διχασμός που επικρατεί – «να το κάνω, να μην το κάνω;» – έχει ψυχολογικές ρίζες. Το υπουργείο Υγείας παροτρύνει, ωστόσο εμείς ανακλαστικά εμπιστευόμαστε τον φίλο γιατρό που για να λέει «εγώ δεν το κάνω», κάτι παραπάνω θα ξέρει. Υπενθυμίζω πως η «υποψία» ότι το θέμα διογκώθηκε στρατηγικά για να μοσχοπουλήσουν εμβόλια οι φαρμακευτικές εταιρείες τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Η λέξη που αντανακλά αυτό που διαδραματίζεται είναι γνωστή σε όλους: Μύλος. Οσοι βήχουν ή φτερνίζονται καθίστανται ύποπτοι, τα στρατόπεδα μορφοποιούνται. Από τη μία οι «εμβολιασμένοι» που άκουσαν τις συμβουλές γιατρών, από την άλλη οι «ανεμβολίαστοι», που κι αυτοί άκουσαν γιατρούς. Ο πόλεμος καπνιστών – αντικαπνιστών σε άλλη έκδοση.

Είναι θέμα χρόνου, όσο τα πράγματα σοβαρεύουν, οι αρνητές του εμβολίου να αντιμετωπίζονται ως υπονομευτές – «ποιος είσαι εσύ που παίζεις με τη ζωή μου;».

Το προαιρετικόν του εμβολιασμού είναι συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσεχώς θα ακούμε ότι καταστρατηγεί ανθρώπινα δικαιώματα. Μην παραβλέψουμε κι αυτό: εάν οι εμβολιασμοί δεν γίνονταν σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ. λπ. αλλά το «ανάλγητο» κράτος έστελνε σπίτι μας τους «εμβολιαστές», πολύ περισσότεροι θα πείθονταν, χωρίς να αισθάνονται «πειραματόζωα».

Μια κυνική πρόβλεψη: Στη μακρά εορταστική περίοδο, οι τυχεροί που δεν θα ασθενήσουν θα γίνουν ανάρπαστοι στις δουλειές τους. Τα συμπτώματα της γρίπης θα καθηλώσουν στρατιές σε σπίτια και δημοφιλείς προορισμούς, θα εκπλαγούμε από την υπεύθυνη στάση συνανθρώπων που θα απουσιάσουν από τις υποχρεώσεις τους για να μη μας κολλήσουν.