Τα Ταμεία στο κόκκινο

p> δισ. ευρώ η μαύρη τρύπα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης
Ελλείμματα- μαμούθ, το δημογραφικό πρόβλημα, η εισφοροδιαφυγή, αλλά και ο φαύλος κύκλος των οφειλών του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία (και αντιστρόφως) έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Η σημερινή κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε όλα όσα είχε υποσχεθεί στις προηγούμενες εκλογές, άφησε τα ασφαλιστικά ταμεία να βουλιάζουν στα προβλήματά τους (σ.σ.: μάλιστα τώρα επαναλαμβάνει το ίδιο πρόγραμμα με το 2004), με αποτέλεσμα τα προβλήματα να επιδεινωθούν σημαντικά. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι στο ποσό – ρεκόρ των 24 δισ. ευρώ κινείται σήμερα η μαύρη τρύπα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από τις οφειλές του Δημοσίου και των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες υγείας και την έκρηξη της εισφοροδιαφυγής. Έτσι η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 16 Σεπτεμβρίου είναι αναγκασμένη να ανοίξει τον φάκελο του Ασφαλιστικού (άλλωστε ασκούνται και έντονες πιέσεις από την Ε.Ε.). Η Ν.Δ. αφήνει ανοικτό το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι θα διασφαλισθούν τα ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Το Ευρωδικαστήριο

Το σίγουρο είναι ότι οι γυναίκες στον στενό δημόσιο τομέα κινδυνεύουν να είναι τα θύματα από την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Οι ειδικοί μιλούν από τώρα, για επιβάρυνση έως και 17 χρόνων στα όρια ηλικίας των γυναικών στον δημόσιο τομέα! Η εκτίμηση είναι ότι η σχετική συμμόρφωση της χώρας μας θα καθυστερήσει- πάνω από 2 χρόνια- αλλά η απειλή παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο προβλέπεται να δημιουργήσει ένα νέο κύμα πανικού και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.