ΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κακοποίηση της υπεράσπισης από τον κ. Κούγια

H δικηγορία μέσω αναπόδεικτων κατηγοριών ή υπαινιγμών και μάλιστα για ευαίσθητα θέματα, όπως η μεταμόσχευση οργάνων, αποτελεί κακοποίηση και της έννοιας της υπεράσπισης στην δικαστική αίθουσα αλλά προσβάλλει και καθεαυτήν τη δικηγορία!

Οι εκφράσεις του δικηγόρου Αλέξη Κούγια που ακούστηκαν στην δίκη της Πατρινής Ρ. Πισπιρίγκου, σε βάρος του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη, διευθυντή της Μονάδας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, περί συνέργειας σε «εμπορία οργάνων», και ο χαρακτηρισμός του ιατρού από τον δικηγόρο της κατηγορουμένης ως «διακινητή εμπορίας οργάνων», ξεπερνάει κάθε νοσηρή φαντασία από τη στιγμή που οι αποδιδόμενες πράξεις είναι αναπόδεικτες αλλά, δυστυχώς, εκφράστηκαν στο πλαίσιο υπερασπιστικής γραμμής, προσβάλλοντας ταυτοχρονα κάθε έννοια δικαίου!

Η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ενδελεχής και αυστηρή και ως προς την προεργασία που απαιτείται αλλά και ως προς την οργανοληψία και επειδή αφορά θέμα ζωής και θανάτου ή μάλλον θέμα θανάτου (του δότη) και ζωής (του λήπτη) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κακοποιητικό τρόπο και εκφράσεις στο πλαίσιο υπερασπιστικής γραμμής από έναν δικηγόρο για λογαριασμό της πελάτισσάς του, κατηγορουμένης.

Είναι άκρως απαράδεκτοι οι χαρακτηρισμοί του δικηγόρου Αλ. Κούγια σε βάρος ενός γιατρού, όπως ο Ανδρέας Ηλιάδης, διεθυντής στην Μονάδα Παίδων του ΠΠΝΠ, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ούτε καν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, παρά μόνο επαγγελματική «φαντασίωση» σε μια δικαστική διαδικασία, που όμως προσβάλλει βάναυσα και τον συγκεκριμένο γιατρό αλλά και τους γιατρούς συνολικά!

Δεν ξέρω αν, σε μια δίκη, ένας δικηγόρος μπορεί να εκστομίζει «ό,τι του κατέβει στο κεφάλι», χωρίς να υπάρχει αναζήτηση ευθύνης για τα λεγόμενά του, που είναι άκρως αναπόδεικτα ή, αν θέλετε, ούτε ως εικασίες δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν.

Χρειάζεται όμως να προστατευθούν ο θεσμός και η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων που αποτελούν για μια σύγχρονη κοινωνία πράξεις ύψιστης προσφοράς και μάλιστα προσφοράς ζωής προς τον πάσχοντα. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η άμεση παρέμβαση και συνεργασία του ΙΣΑ, του ΠΙΣ και του ΔΣΑ, του οποίου ο Αλ. Κούγιας είναι μέλος.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, μέλος ΔΣ Ι. Σ. ΠΑΤΡΑΣ, υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.