Τamiflu στα τυφλά

Φτερά συνεχίζουν να κάνουν τα αντιιικά φάρμακα από τα φαρμακεία όλης της χώρας, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για ορθή συνταγογράφηση, καθώς η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τις πιθανότητες ο νέος ιός να παρουσιάσει αντίσταση στη θεραπεία.

Oι λοιμωξιολογοι από την πλευρά τους προειδοποιούν πως τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν προστασία από τη γρίπη των χοίρων.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας- τα αποθέματα καλύπτουν το 12% του πληθυσμού σε περίπτωση πανδημίας- ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε την εξαγωγή αντιιικών σκευασμάτων προς τρίτες χώρες «έως νεωτέρας», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Λουράντο, η ανακοίνωση της συγκεκριμένης απόφασης προκάλεσε νέο κύμα ανασφάλειας στους πολίτες. «Οι ενέργειες αυτές επιτείνουν το πανικό του κόσμου, προκαλώντας εσφαλμένες εντυπώσεις.

Θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί “κλειστή” ενημέρωση στις φαρμακευτικές εταιρείες και στις φαρμακαποθήκες που κάνουν εξαγωγές» επισημαίνει στα «ΝΕΑ».

«Κράτησέ μου».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν επικοινωνήσει μαζί του με το αίτημα να τους «κρατήσει» Τamiflu… «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι εύκολο ο ιός να γίνει ανθεκτικός στο συγκεκριμένο φάρμακό ή μέσω μετάλλαξης να δημιουργηθούν ανθεκτικά στελέχη του. Γι΄ αυτό και οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στη χρήση τους- δηλαδή, μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη».

Στην αντίθετη περίπτωση, όσοι ασθενούν θα μεταδίδουν στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή έναν ανθεκτικό ιό, για τον οποίο δεν θα υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Όχι στα αντιβιοτικά.

Κατηγορηματικά «όχι» λένε οι ειδικοί και στη λήψη αντιβιοτικών- πρώτον, γιατί δεν πιάνουν και δεύτερον γιατί είναι πιθανόν σε περίπτωση που τα χρειαστούμε να έχουν αχρηστευθεί. «Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς. Από την άλλη, η κατάχρησή τους έχει ως επακόλουθο την εμφάνιση αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, στη περίπτωση που παρουσιαστεί επιπλοκή στα κρούσματα γρίπης», τονίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικότερα, όπως εξηγεί η κ. Γιαμαρέλλου, όπως και στην κοινή γρίπη, υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και μετά την άμβλυνση των συμπτωμάτων να υποτροπιάσει ο ασθενής λόγω προσβολής από μικρόβια (π.χ. στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο ή κολοβακτηρίδια), με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χορήγηση δραστικών αντιβιοτικών.

Συστάσεις ψυχραιμίας.

Πάντως, η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας συνιστά ψυχραιμία στους πολίτες, αφού σύμφωνα με τις έως τώρα παρατηρήσεις των κρουσμάτων η ασθένεια δεν χαρακτηρίζεται σοβαρή όταν τα συμπτώματα είναι ήπια. «Τα πάντα έχουν να κάνουν με την άμυνα του οργανισμού μας. Είναι σαφές ότι οι ευπαθείς ομάδες θα νοσήσουν σοβαρότερα. Όμως, ακόμη και στο Μεξικό το ποσοστό θνησιμότητας πιθανόν να είναι πιο χαμηλό από αυτό που αρχικά φαίνεται. Θα πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να δούμε σε πόσους έγινε ασυμπτωματική μόλυνση ή πόσοι ήταν αυτοί που νόσησαν ελαφρά, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί».

Απαγορεύτηκε η εξαγωγή αντιιικών φαρμάκων

¶μεση παρασκευή πιλοτικού εμβολίου

Στάση αναμονής τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπουργοί Υγείας που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συνιστούν ψυχραιμία και εξακολουθούν να επιτρέπουν να μένουν ανοιχτά για τους ταξιδιώτες τα σύνορα των χωρών- κρατών.

Επιπλέον, αποφάσισαν να συνεργαστούν με τις φαρμακοβιομηχανίες για την άμεση παρασκευή ενός πιλοτικού εμβολίου κατά του ιού, τον οποίο… βάφτισαν «ιό της νέας γρίπης» σε μια προσπάθεια να αποσυνδεθεί από το χοιρινό κρέας.

 

 

 

Πέρασε στην Ασία η νόσος – Πλησιάζουν τα 500 τα κρούσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

Πέρασε στην Ασία ο νέος ιός αφού οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν τον πρώτο ασθενή στη χώρα ενώ τα 500 πλησιάζουν τα κρούσματα της γρίπης των χοίρων σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν 25χρονο Μεξικανό ο οποίος έφτασε στο Χονγκ Κονγκ χθες και παρουσίασε πυρετό. Ο ασθενής νοσηλεύεται και η κατάστασή του περιγράφεται «σταθερή». Επίσης, η Δανία και η Γαλλία είναι από τις τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν την ύπαρξη κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι αναμένονται αρκετοί θάνατοι και στην Ευρώπη από τον ιό: «Θα είναι εκατοντάδες, χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες;» έθεσε δημόσια το ανησυχητικό ερώτημα ο Ρόμπερτ Μαντλίν, γενικός διευθυντής της Πολιτικής Υγείας και Κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα το μέγεθος της πανδημίας αλλά η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη από ποτέ για να την αντιμετωπίσει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων θα είναι έτοιμο στην Ευρώπη περίπου σε 100 ημέρες. Αυτό ακριβώς, δηλαδή το πότε θα παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1, απασχολεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με αισιόδοξους υπολογισμούς, το καλοκαίρι τα κρούσματα θα μπορέσουν να ελεγχθούν αλλά υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο που αρχίζει η περίοδος της γρίπης- τότε πρέπει να είναι διαθέσιμα εκατομμύρια εμβόλια προκειμένου η κατάσταση να μην τεθεί εκτός ελέγχου. Δεν αποκλείεται τότε να περάσουμε και στη φάση 6, την ύπαρξη δηλαδή δύο ή περισσότερων αυτόνομων εστιών της νόσου σε διαφορετικές χώρες. Πάντως, οι ειδικοί θεωρούν ότι μέσα σε 6 μήνες είναι εφικτή η παραγωγή 600 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Σε 14 χώρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τα επισήμως επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των χοίρων παγκοσμίως είναι 331 σε 11 χώρες. Τα 132 κρούσματα έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ, το ένα ήταν θανατηφόρο και τα 156 στο Μεξικό από τα οποία τα 10 θανατηφόρα. Οι αριθμοί του ΠΟΥ είναι συχνά μικρότεροι από αυτούς που δίνουν οι χώρες στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα της νόσου λόγω της διαδικασίας επαλήθευσης που ακολουθεί ο διεθνής οργανισμός (στις 11 χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται το Χονγκ Κονγκ, η Γαλλία και η Δανία).

Στον Καναδά καταγράφηκαν 34 κρούσματα, στην Ισπανία 13, στη Γερμανία 4- εκ των οποίων το ένα μια γυναίκα η οποία κόλλησε από κάποιον που είχε ταξιδέψει στο Μεξικό-, στη Βρετανία 8, στη Νέα Ζηλανδία 3, στο Ισραήλ 2, στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ολλανδία από 1. Παγκοσμίως περίπου 3.000 εξετάζονται ως ύποπτα κρούσματα- η μεγάλη πλειοψηφία τους στο Μεξικό, όπου απαγορεύθηκαν όλες οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά ενώ ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλντερόν έκανε έκκληση στους πολίτες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για να μην εκτεθούν στον ιό.