Τάζουν πάλι νέο μισθολόγιο

 

Την εξαγγελία του 2004 για τους στρατιωτικούς θυμήθηκε ο υπουργός ¶μυνας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Τις γαλάζιες προεκλογικές εξαγγελίες του 2004 για νέου τύπου μισθολόγιο των αξιωματικών, τις οποίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. ουσιαστικά έχει θάψει για 5 χρόνια, έφερε χθες ξανά στο προσκήνιο ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής καθηκόντων του απερχόμενου και του νέου αρχηγού ΓΕΑ ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης εξέφρασε, σύμφωνα με συνεργάτες του, την πρόθεση του υπουργείου να θεσμοθετηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για κλιμάκωση των αποδοχών του ανθυπολοχαγού προς αυτή του στρατηγού σε σχέση 1 προς 3. Παράλληλα, είπε ότι το πτητικό επίδομα που δικαιούνται οι ιπτάμενοι αξιωματικοί και το οποίο φορολογείται με συντελεστή 5%, θα παραμείνει ως έχει και δεν θα ενταχθεί σε αυτά που η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογεί ως άθροισμα στις γενικές αποδοχές.

Τα περί σχέσης 1 προς 3 του μισθού του ανθυπολοχαγού προς αυτόν του στρατηγούπου αν θεσπιζόταν θα ενίσχυε σοβαρά τους χαμηλόμισθουςείχε υποσχεθεί η Ν.Δ. προτού γίνει κυβέρνηση το 2004. Έκτοτε- και παρότι το υποσχέθηκε ξανά- έβαλε την εξαγγελία στο συρτάρι και μόλις παραμονές των εκλογών του 2007 προχώρησε σε κολοβή, όπως χαρακτηρίστηκε, αύξηση του βασικού μισθού του ανθυπολοχαγού που όμως απείχε πολύ από τη σχέση 1 προς 3. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το υπουργείο ¶μυνας έθεσε ξανά στο υπουργείο Οικονομικών το αίτημα με τρία σενάρια εφαρμογής και προσέθεσε ότι στόχος είναι να υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2009. «Έχουμε το ίδιο τροπάρι. Μόλις βλέπει κάλπες η Ν.Δ. αρχίζει τις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια», σχολίαζαν χθες στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης στη Σχολή Ικάρων.

Η παράδοση

Κατά την τελετή παράδοσης ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΑ- που έχει ήδη αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ- πτέραρχος Γ. Γιάγκος εξήρε τη σημασία που έχει ο μακροχρόνιος σχεδιασμός που πρέπει να υπάρχει στις παραγγελίες όσον αφορά την υποστήριξη των αεροσκαφών ώστε να είναι όλα ετοιμοπόλεμα ανά πάσα στιγμή. Για τον νέο αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασ. Κλόκοζα είπε πως είναι βέβαιος ότι θα οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία «ακόμα ψηλότερα».

Αλλαγή σκυτάλης έγινε χθες και στην ηγεσία του Στρατού Ξηράς με ανάλογη τελετή στη Σχολή Ευελπίδων. Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος- που είναι εν ενεργεία καταδρομέας, αφού μέχρι και πέρυσι έκανε πτώσεις με αλεξίπτωτο- τόνισε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον απερχόμενο αρχηγό αντιστράτηγο Δημ. Βούλγαρη ότι ο Στρατός έχει ισχυρή δύναμη αποτροπής και μπορεί να επιφέρει «καίριο πλήγμα» σε όποιον αποτολμήσει να επιβουλευτεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Τόνισε ακόμη, δίνοντας το στίγμα του, πώς προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτή την περίοδο. Ενώ η κύρια απειλή παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες, οι εκφάνσεις της είναι διαφορετικές, «με πλέον επικίνδυνη αυτή της σύνθετης πρόκλησης/ κρίσης». Γι΄ αυτό, προσέθεσε, σε κάθε περίπτωση πρέπει να σχεδιάζουμε για την αντιμετώπιση του «απίθανου» και «απροσδόκητου» με ευρύ φάσμα δυνατοτήτων.

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ

Μόνο προεκλογικά, το 2007, είχε επαναφέρει η Ν.Δ. την εξαγγελία για τους αξιωματικούς

Η Τουρκία αναβαθμίζει 165 F-16

ΣΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ των 165 υπαρχόντων αεροσκαφών F-16 ώστε να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα νέα, υπό παραλαβή, 30 σύγχρονα F-16 Βlock 50 Ρlus προχωρά η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός ¶μυνας της Τουρκίας κ. Γκιονούλ κατά την υπογραφή των σχετικών προγραμμάτων συναρμολόγησης και εξασφάλισης προσομοιωτών των F-16. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία ΤUSΑS με τη χρησιμοποίηση και του 1ου Κέντρου Συντήρησης και Αεροπορικού Ανεφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο υπουργός ¶μυνας της Τουρκίας τόνισε ότι με τα 165 F-16, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα 30 νέα F-16 Βlock 50 Ρlus όπως και τα αεροσκάφη JSF (F-35) που θα συμπεριληφθούν στα υπάρχοντα τα προσεχή 10 χρόνια, θα ολοκληρωθεί η δημιουργία της πολεμικής δομής της Αεροπορίας για το μέλλον.

Η Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία- που έχει αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα βελτιωμένα F-16 Βlock 52 Ρlus- έχει στον σχεδιασμό της πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό μέρους των F-16 που έχει ήδη στο οπλοστάσιό της. Εξάλλου η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει αποκτήσει σημαντικές δυνατότητες ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού και δομικής ενίσχυσης παλαιότερων F-16, καθώς υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που αφορά 96 F-16 των δυνάμεών της στην Ευρώπη.