Τελεσίγραφο στους προμηθευτές

Υποχρεωτική έκπτωση έως 20%, για υλικά και φάρμακα που διέθεσαν φέτος στα νοσοκομεία, ζητεί το υπουργείο Υγείας από τους προμηθευτές.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος διευκρίνισε χθες στους εκπροσώπους των προμηθευτών ότι η έκπτωση θα είναι 10% για τα φάρμακα και 20% για το αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό και θα αφορά προμήθειες που έγιναν έως και το τέλος Σεπτεμβρίου. Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν θα υπάρξει έκπτωση και η εξόφληση θα γίνει σε 45 μέρες.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι τα νοσοκομεία οφείλουν 1,45 δισ. ευρώ για προμήθειες που πραγματοποίησαν το πρώτο εννεάμηνο του έτους. Το υπουργείο διαθέτει άμεσα 1,15 δισ., το οποίο μπορεί να τους το δώσει σε μετρητά. Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια -είπε- δεν υπάρχουν και δεν αναμένεται να υπάρξουν: «Είτε θα πάμε σε μία λογική ομόνοιας και ρύθμισης ή θα πάμε στα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τελεσίγραφο του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των προμηθευτών, οι οποίοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, αφού συζητήσουν το θέμα στα συλλογικά τους όργανα. Ανάλογη απάντηση έδωσαν προχθές και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, στους οποίους τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής έκπτωσης (10%). Η μόνη επιλογή των προμηθευτών, ωστόσο, είναι να εισπράξουν το 1,15 δισ. και -όσοι από αυτούς επιθυμούν- να διεκδικήσουν δικαστικά τα υπόλοιπα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος αναφέρθηκε στη διαδικασία εξόφλησης, διευκρινίζοντας ότι το ποσό του 1,15 δισ. θα διατεθεί έως τα μέσα Ιανουαρίου. Τα οφειλόμενα του τελευταίου τριμήνου του 2010 θα εξοφληθούν μετρητά και σε «πραγματικό χρόνο», ενώ το ίδιο θα συμβαίνει και με τις προμήθειες που θα γίνονται στο εξής. Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν δοθεί και τα ομόλογα για τα οφειλόμενα των ετών 2007 ? 2009 (5,2 δισ.).

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί κονδύλι 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες του ΕΣΥ. Από αυτά, το 1,1 δισ. αφορά προμήθεια υλικού και το 1,1 δισ. φάρμακα. Οι προμηθευτές αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι, προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα ότι η καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών από τα νοσοκομεία και η ρύθμιση των χρεών με ομόλογα έχουν προκαλέσει απομείωση της τάξης του 50%.

 

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Απόσυρση μετά τις αντιδράσεις

 

«Η διαφαινόμενη κοινωνική σύγκρουση θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το δημόσιο όφελος που θα προέκυπτε από τη ρύθμιση». Με τη φράση αυτή δικαιολόγησε χθες ο υπουργός Υγείας την απόφασή του να αποσύρει διάταξη στο νομοσχέδιο «σκούπα», με την οποία θεσπίζονταν εισοδηματικά κριτήρια για τα πολυτεκνικά επιδόματα. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι με τη διάταξη θα υπήρχε ετήσιο όφελος 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά ?είπε? θα εξασφαλισθούν από άλλες πολιτικές και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση αυτό να γίνει χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ