Τελικά ποιος ψεύδεται: ο Άδωνις ή ο ΠΙΣ;

Διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο προκάλεσε ο αμετροεπής Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος πληροφορίες που του παρείχε ο ΠΙΣ σχετικά με τα μοριακά τεστ.

Σφοδρές αντιδράσεις, αναστάτωση, σύγχυση, ανασφάλεια και οργή κατάφερε να προκαλέσει στην Κύπρο ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την ακριβή τιμή των ελληνικών μοριακών τεστ, πήγε να βγάλει σκάρτα τα πολύ φτηνότερα κυπριακά.

Σημειώνεται ότι την ώρα που στην Ελλάδα όλον αυτόν τον καιρό οι τιμές των PCR ήταν στα 60 ευρώ και μόλις τώρα έπεσαν στα 47 ευρώ, στην Κύπρο, σύμφωνα με αναρτημένες στο διαδίκτυο ιστοσελίδες εργαστηρίων, οι τιμές κυμαίνονται στα 15 με 25 ευρώ. Για τη χαμηλή τιμή του μοριακού τεστ των 25 ευρώ και κάτω στην Κύπρο ρωτήθηκε προχθές στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αδ. Γεωργιάδης, η πρώτη αντίδραση του οποίου ήταν να ισχυριστεί ότι αυτό «είναι ψευδές» και το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν του επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η δεύτερη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης ήταν να επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία των κυπριακών μοριακών τεστ.

Και τι είπε; Οτι «χθες μίλησε ο κ. υπουργός Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας δώσανε για την Κύπρο είναι 20 με 50. Μία τιμή υπάρχει 20 στην Κύπρο από μία εταιρεία η οποία, όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο είναι 20 έως 50 το PCR και δεν έχει διατίμηση».

Οργή στη Λευκωσία

Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, να υπάρξει οργή για την αυθαίρετη παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και να προκληθεί σε μερίδα πολιτών σύγχυση και αμφιβολία σε σχέση με την αξιοπιστία των κυπριακών τεστ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργιάδη «προσβολή» και ζήτησε καθαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους, ενώ η αναστάτωση στην κυπριακή κοινή γνώμη ήταν τόσο μεγάλη που τόσο το κυπριακό υπουργείο Υγείας όσο και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποχρεώθηκαν χθες να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν τα πράγματα και να «αδειάσουν» τον κ. Γεωργιάδη.

«Το πώς οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Εκθεση μας ημερ. 13/10/20. Εκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ», ήταν η ανάρτηση του γενικού ελεγκτή κ. Μιχαηλίδη.

«Ολα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας» και κάνοντας λόγο για «διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο Covid-19 στους πολίτες».

Οσο για τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, επιχείρησε να τα μαζέψει και να πει ότι δεν είπε αυτά που και εδώ και στην Κύπρο είχαμε ακούσει να λέει: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου, που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

 

Ο ΠΙΣ

Ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης διέψευσε τον εαυτό του, ανατρέποντας όσα είχε πεί δημοσίως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που υπήρξε η πηγή πληροφόρησης του Άδωνι Γεωργιάδη, τηρεί σιγή.

Επειδή μάλιστα το ΔΣ του ΠΙΣ ουδέποτε συνεδρίασε τον τελευταίο μήνα, το ερώτημα είναι ποιος από την ηγεσία του έδωσε αυτές τις ψευδείς πληροφορίες;