Τελικές ρυθμίσεις για τα φάρμακα

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Στις 15 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή η θετική λίστα φαρμάκων -τα φάρμακα, δηλαδή, που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία-, με στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Τα οικονομικά της υγείας μπήκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της τρόικας και ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε χτες τους εκπροσώπους της για τη θετική λίστα, τον απολογισμό των πεπραγμένων του και τις επιπλέον πολιτικές του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε ικανοποιητικό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί. Οπως ανέφερε στο κλιμάκιο των ξένων εμπειρογνωμόνων ο υπουργός Υγείας, το οικονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων δείχνει ότι ο στόχος της εξοικονόμησης 300 εκατ. ευρώ για το 2011 έχει επιτευχθεί. Θετικές ήταν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, και οι εκτιμήσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως οι συνενώσεις νοσοκομείων, η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και οι δράσεις στην πολιτική φαρμάκου.

 

Η νέα θετική λίστα των καλυπτόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το υπουργείο, με τη χρήση του νέου συστήματος που βασίζεται σε ενδεικτικές τιμές αναφοράς. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, καθώς επιδίωξη του υπουργείου είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004.

Τα περίπου 11.000 σκευάσματα που περιλαμβάνονται (επί του συνόλου των 12.500 που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά) θα υπόκεινται σε έλεγχο τιμών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα των ακριβών φαρμάκων διευρύνεται και αντί για 89 φάρμακα θα περιλαμβάνει 130, με στόχο να αυξηθεί μελλοντικά στα 220. Παράλληλα, οι εταιρίες που επιθυμούν τα φάρμακά τους να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δε θα πρέπει να ξεπερνούν την τιμή αναφοράς που ορίζεται για κάθε φάρμακο.

 

Θετικές επιδόσεις

Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε 45 λεπτά, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η συνολική οικονομική επίδοση του συστήματος κρίνεται θετικά, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι φέτος το ΕΣΥ, με το 80% του προϋπολογισμού του 2009, εξυπηρετεί 30% περισσότερα περιστατικά σε σχέση το 2009.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας την πρόθεσή του να αξιοποιήσει τα τρία ειδικού καθεστώτος νοσοκομεία (Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, «Ερρίκος Ντυνάν», «Παπαγεωργίου»), καθώς και την κλινική του Ολυμπιακού Χωριού ως πρότυπα διοίκησης και λειτουργίας, αρχής γενομένης με τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Συγχωνεύσεις

 

Στο μεταξύ, το σχέδιο νόμου για την αναδιάταξη των δυνάμεων των προνοιακών ιδρυμάτων, με τη μείωσή τους σε 39 από 100 που είναι σήμερα, ανακοίνωσε χτες ο κ. Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οπως προβλέπεται, θα συνενωθούν ομοειδή προνοιακά ιδρύματα των ίδιων καλλικρατικών περιφερειών σε διοικητικό επίπεδο, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους, ενώ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ τα Κέντρα Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ). Τα έξι ΚΑΦΚΑ, 100 κλινών το καθένα, που λειτουργούν πανελλαδικά χωρίς να αξιοποιούνται, θα συνδεθούν με τα πλησιέστερα δημόσια νοσοκομεία, θα ενισχυθούν με το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ και θα συνάψουν συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Με το μέτρο αυτό αναμένεται να εξοικονομηθούν τεράστια ποσά, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν 55 εκατ. ευρώ ετησίως σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου αναφέρεται και στο κοινό μητρώο που δημιουργείται ώστε να συγκεντρωθούν έως το τέλος του έτους τα ονόματα των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων. Η καταγραφή τους θα γίνει μέσω των ΚΕΠ, ενώ θα ελεγχθούν αυστηρά τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να εκμηδενιστούν φαινόμενα εξαπάτησης του συστήματος «λόγω του οργίου του πελατειακού κράτους».