Τέλος στα αποθέματα μεθαδόνης, σήμερα το μεσημέρι!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

ΜΕΧΡΙ… ΣΗΜΕΡΑ το μεσημέρι επαρκούν τα αποθέματα μεθαδόνης στον ΟΚΑΝΑ: και χθες, πάντως, οι αρμόδιοι του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών διαβεβαίωναν τις μονάδες χορήγησης μεθαδόνης ότι το πρόβλημα θα λυθεί, καθώς αργά το βράδυ περίμεναν πτήση από την Αγγλία με την οποία θα έφθανε στη χώρα μας μια ποσότητα μεθαδόνης.

Όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ο ΟΚΑΝΑ ξέμεινε από μεθαδόνη για πρώτη φορά στην ιστορία των θεραπευτικών προγραμμάτων του. Το πρόβλημα άρχισε από τότε που νικητής στον σχετικό διαγωνισμό ανεδείχθη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Έρευνας το οποίο, ως κρατικός φορέας, συνέφερε περισσότερο καθώς μπορεί να παρασκευάσει μεθαδόνη με κόστος ώς και στο ένα τρίτο της τιμής που ζητούν ιδιωτικές εταιρείες. Ωστόσο η γραφειοκρατία εμπόδισε την έγκαιρη ανανέωση των αποθεμάτων μεθαδόνης και στο «παρά πέντε» οι αρμόδιοι κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες.

Ήδη εδώ και αρκετό καιρό οι μονάδες της Αθήνας έχουν σταματήσει τη χορήγηση της εβδομαδιαίας ποσότητας στους θεραπευόμενους (ώστε να μην πηγαινοέρχονται σε καθημερινή βάση) προκειμένου να εξοικονομήσουν μεθαδόνη για όλους.

Ολιγωρία

Το θέμα προκάλεσε σάλο στη Βουλή, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέκριναν δριμύτατα την κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ολιγωρία. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επικαλούμενος τον μεγάλο αριθμό των χρηστών οι οποίοι περιμένουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και τις δυνατότητες του αρμόδιου φορέα που έχει επιφορτισθεί με την παρασκευή της μεθαδόνης. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα στη χορήγηση της ουσίας.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ράπτη περιέγραψε την απόγνωση ενός 30χρονου χρήστη που πεθαίνει εξαιτίας των καθυστερήσεων στη χορήγηση μεθαδόνης. «Σαν αυτόν υπάρχουν χιλιάδες στη λίστα περιμένοντας από τον ΟΚΑΝΑ τη ζωή κι εσείς ολιγωρείτε», ανέφερε απευθυνόμενη στον υφυπουργό.