Τέσσερα χρόνια ο χρόνος αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων…

Γιαννης Σουλιωτης

Τη συνταγογράφηση υποκαταστάτων από γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς και τη δημιουργία επιπλέον κέντρων χορήγησης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, με έμφαση στα νοσοκομεία της περιφέρειας προωθεί ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με στόχο έως το τέλος του 2008 να έχουν καταργηθεί οι λίστες αναμονής για ένταξη στα προγράμματα απεξάρτησης.

Μιλώντας χθες ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Κων. Μπάλλας αποκάλυψε ότι 5.400 τοξικομανείς περιμένουν την ένταξη τους σε πρόγραμμα χορήγησης υποκαταστάτων, καθώς ο χρόνος αναμονής ξεπερνά σήμερα τα 4 χρόνια!

«Δεν μπορούμε με παλιά όπλα να πολεμάμε ένα φαινόμενο που διαρκώς εξελίσσεται. Προωθούμε τη συνταγογράφηση υποκαταστάτων από τους γιατρούς του ΕΣΥ στους τοξικομανείς που θα κρίνονται κατάλληλοι για ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σήμερα, κέντρα χορήγησης μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, πλην της Αθήνας, λειτουργούν σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και εφτά της περιφέρειας. Στόχος του ΟΚΑΝΑ, όπως θα εκφραστεί και μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά (θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 29 Νοεμβρίου) είναι η περαιτέρω αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Σκόπιμος κρίνεται σύμφωνα με τον κ. Μπάλλα και ο διαχωρισμός της χορήγησης υποκαταστάτων από τις δράσεις για την ψυχοκοινωνική στήριξη και επανένταξη των τοξικομανών. Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι τη συγκεκριμένη διαδικασία να αναλάβουν σταδιακά κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και ψυχιατρικές κλινικές. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προωθηθεί και το Προεδρικό Διάταγμα που θα διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνεται η αξιολόγηση των θεραπευτικών κέντρων του ΟΚΑΝΑ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπάλλας, «τη διαδικασία θα αναλάβει ανεξάρτητη αρχή που θα αποτελείται από ανθρώπους ειδικούς στο θέμα της καταπολέμησης των ναρκωτικών».

4.000 υποψήφιοι για 71 θέσεις θεραπευτών

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες πρόσληψης 71 ατόμων που θα στελεχώσουν θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ, κυρίως στην Αθήνα. Η αξιολόγηση των συνολικά 4.000 (!) υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πλήρωση των θέσεων θα γίνει από ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε για τον σκοπό αυτό. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του οργανισμού κ. Κ. Μπάλλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν 80 ακόμα θέσεις εργασίας στα θεραπευτικά κέντρα του ΟΚΑΝΑ που βρίσκονται σε πόλεις της περιφέρειας. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά, προκύπτει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του ΟΚΑΝΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη υπάρχει έλλειμμα ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από δραστηριότητες που δεν προβλέφθηκαν στον αρχικό προϋπολογισμό (25 εκατ. ευρώ). Δεν είναι τυχαίο ότι για το 2007 οι υπεύθυνοι του ΟΚΑΝΑ ζητούν υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων, καθώς ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 60 εκατομμυρίων.