Τέσσερα νέα τσιμπήματα του ιού του Νείλου, 7 συνολικά τα κρούσματα

Την εργαστηριακή διάγνωση τεσσάρων νέων περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Λάρισας και Μαραθώνα ανακοίνωσε χθες το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ετσι, ο συνολικός αριθμός εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχεται, πλέον, σε επτά. Το πρώτο κρούσμα είχε καταγραφεί στην περιοχή της Καρδιτσας, ενώ στη συνεχεια καταγράφηκαν άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη και στη Λαρισα.

Οπως είναι γνωστό, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, π.χ. χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες κ.λπ., όσο και σε επίπεδο κοινότητας π.χ. συστηματικές κωνωποκτονίες και απομάκρυνση λιμναζόντων υδάτων (περισσότερες λεπτομέρειες στην διεύθυνση www.keelpno.gr).