Θα ανοίξουν τα σχολεία, εκτός αν…

Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί σήμερα στη συνεδρίαση του Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Μετά το δεκαπενταύγουστο, τα συναρμόδια υπουργεία θα λάβουν τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Το θέμα αναμένεται να εξετασθεί και σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης. Κανονικά πάντως, θα ξεκινήσει η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, αφού σε πρόσφατη σύσκεψη σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικοί και δημόσιοι σταθμοί θα ανοίξουν στις 17 Αυγούστου 2009 και την 1η Σεπτεμβρίου 2009, αντίστοιχα. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος, «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού υπάρξει μία γενική και ρεαλιστική εκτίμηση του όλου θέματος με γνώμονα όλες τις παραμέτρους μίας τέτοιας απόφασης».

Χθες, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, τον οποίο και ενημέρωσε για τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη νέα γρίπη και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών και η οργάνωση του προγράμματος εμβολιασμού, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «έχει μπει στην τελική ευθεία». Ετσι, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο ακριβής καθορισμός των Κέντρων Εμβολιασμού Γρίπης που θα λειτουργήσουν σε κάθε νομαρχία ώστε έως το τέλος του Αυγούστου να έχει καταρτισθεί ο σχετικός «χάρτης». Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό, της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλων Νομαρχιών, ενώ εκτιμάται ότι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν 140-150 Εμβολιαστικά Κέντρα, η πλειονότητα των οποίων σε σχολεία.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, τα Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης, θα στελεχωθούν κυρίως από γιατρούς, μέλη των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων (εξετάζεται η πιθανότητα νόμιμης ανταμοιβής τους όπως συμβαίνει με τους δικαστικούς εκπροσώπους κατά τις εκλογές), 1 – 2 νοσηλεύτριες έκαστο, θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και θα έχουν γραμματειακή υποστήριξη. Η καταγραφή των εμβολιαζόμενων θα γίνεται ηλεκτρονικά με τη χρήση σύγχρονων λογισμικών για την αποφυγή λαθών, αφού ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις. Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας, αλλά και σε όσους υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους. Για τη λειτουργία των Κέντρων είναι πιθανόν να δρομολογηθούν προσλήψεις από τις Νομαρχίες.

Εμβολιαστικά Κέντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη ετοιμάσει 27 εμβολιαστικά Κέντρα και επτά ιατρεία γρίπης τα οποία θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του «Πρωτοβάθμιου Δικτύου Γρίπης». Στο δίκτυο θα συμμετέχουν και ιδιώτες γιατροί μέλη των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων. Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, «στόχος μας είναι να μην οδηγείται ο πολίτης στα νοσοκομεία, ώστε να μπορεί το σύστημα υγείας να εξυπηρετεί αυτούς που πραγματικά νοσούν». Οπως διευκρίνισε ο κ. Ευσταθίου, οι εξετάσεις στους ιδιώτες γιατρούς καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στην περίπτωση που ένας ασθενής αναγκαστεί να προσφύγει σε γιατρό μη συμβεβλημένο θα καταβάλλει τα χρήματα και με την απόδειξη θα μπορεί στη συνέχεια να διεκδικήσει τα χρήματα από το ασφαλιστικό του ταμείο.