Θα κλείσουν σχολεία εάν εξαπλωθεί η γρίπη

Δεσμεύονται 45.000 εμβόλια για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών. Τα 2.101 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι. Σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, οι οποίες πέρασαν δύσκολο χειμώνα.

Των Νικολέτας Μπούκα
Στελίνας Μαργαριτίδου

Η δέσμευση 45.000 εμβολίων για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κατά της νέας γρίπης και η λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου με τον αριθμό “1550”, που θα παρέχει πληροφορίες για τον ιό Η1Ν1, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Όπως εξήγγειλε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός ¶ρης Σπηλιωτόπουλος, σε κάθε σχολείο θα τηρείται καθημερινά απουσιολόγιο, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα τυχόν κρούσματα της νέας γρίπης, για να αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μάλιστα, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείνουν σχολεία σε περίπτωση εξάπλωσης της γρίπης, αλλά, όπως είπε “αυτό θα αποφασίζεται από την ειδική επιστημονική επιτροπή”.
Αναφερόμενος στο θέμα που έθεσε η ΟΛΜΕ για 25 μαθητές ανά τάξη στον ανώτερο αριθμό, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι όπου είναι εφικτό και όπου υπάρχει υποδομή οι τάξεις θα είναι μικρές. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί που θα νοσήσουν, θα αντικαθίστανται.
Στο μεταξύ, τις 2.101 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ελλάδα, ενώ καταγράφηκαν και δύο θάνατοι. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 496 αφορούν κρούσματα που διαπιστώθηκαν σε ταξιδιώτες, τα 30 κρούσματα από δευτερογενή μετάδοση στην Ελλάδα από ταξιδιώτες, τα 174 κρούσματα άλλης γνωστής επιδημιολογικής σύνδεσης, τα 277 κρούσματα χωρίς γνωστή επιδημιολογική σύνδεση και τα 1.124 κρούσματα άγνωστου πιθανού τρόπου μόλυνσης.
Πρώτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας γρίπης έρχεται η Αττική με 948 περιστατικά και δεύτερη η Κρήτη με 298. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 195 περιστατικά, τα Ιόνια νησιά με 183 και οι περιοχές του Νοτίου Αιγαίου με 114 περιστατικά. Τα λιγότερα κρούσματα έχουν η Δυτική Μακεδονία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με δύο κι έξι περιστατικά, αντίστοιχα.

ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
Την ίδια στιγμή, σε ύφεση βρίσκεται η πανδημία της νέας γρίπης στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, οι οποίες πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα. Όπως εξηγεί στη “Μ” ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, τα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών αυτών επιβαρύνθηκαν από τα αυξημένα περιστατικά, κυρίως βέβαια στην έναρξη του ξεσπάσματος της πανδημίας, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά αναμενόμενος.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης έφτασαν περίπου τα 89.887, ενώ σημειώθηκαν και 1.792 θάνατοι.
“Τα στοιχεία που κρατάμε από το πέρασμα του νέου ιού στο νότιο ημισφαίριο είναι ότι αυτός είναι το επικρατέστερο στέλεχος της γρίπης Α, εκτοπίζοντας τους άλλους εποχικούς ιούς κι ότι προς το παρόν παραμένει γενετικά σταθερός, χωρίς επικίνδυνες μεταλλάξεις”, εξηγεί ο κ. Τσιόδρας.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, το ποσοστό των ατόμων που προσβλήθηκαν βαριά από νέα γρίπη στο νότιο ημισφαίριο και χρειάστηκαν νοσηλεία κυμαίνεται από 10% έως 30% επί του συνόλου των προσβεβλημένων απΆ αυτήν. Η συνηθέστερη αιτία νοσηλείας είναι η πνευμονία και το οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ενώ σχεδόν ένας στους δύο βαριά πάσχοντες ήταν νέοι και υγιείς.

  • Σε κάθε σχολείο θα τηρείται καθημερινά απουσιολόγιο, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα τυχόν κρούσματα της νέας γρίπης, για να αποστέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες