Θα μας εμπαίζουν για την Υγεία και μετά τις 16 Σεπτέμβρη

Του Γιάννη ΜΕΤΑΞΑ,

νοσοκομειακού γιατρού

Ποιος υπουργός Υγείας θα εξακολουθήσει να μας εμπαίζει μετά τις 16.9.2007; Αδιάφορο. Το ενδιαφέρον είναι να πάψουμε να θέλουμε εμείς να εμπαιζόμαστε. Η πιθανότης αυτή μικραίνει, αφού στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σε άρθρο παρατάξεων, προσπερνάται η σημασία της ανεφάρμοστης μέχρι στιγμής κοινοτικής οδηγίας του εφημεριακού. Και δεν είναι από παράταξη του δικομματισμού ούτε των… πεφωτισμένων του Περισσού. ¶πειρες φορές κρίμα, για όλους μας…

Είναι πρόκληση παραμονές εκλογών να ηρωοποιείται, έστω πλαγίως, ο Αλ. Παπαδόπουλος, γνωστός ιατροφάγος και ιατρομάχος υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Το πόσο ειλικρινά ήθελε να τα βάλει με οργανωμένα συμφέροντα είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ξέρει και εμείς μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ. Μα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 από οργανωμένα συμφέροντα έπεσε. Αυτό δεν την απαλλάσσει από τα μύρια όσα είχε κάνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Απλώς έπεσε θύμα της αλαζονείας της. Ομοίως ο Παπαδόπουλος, με τα υπερφίαλα που σχεδίαζε (έλεγε το 2000 ότι σε 3 χρόνια, ώς το 2003, θα καταργούσε τις αποκλειστικές!), έπεσε τελικά θύμα της αλαζονείας του.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την υπόθεση του ατυχούς μικρού της Μυτιλήνης (“το θέμα έκλεισε, άλλη ερώτηση”), χαρακτηριστικό του ήθους της εξουσίας που προτίμησε να υπερασπιστεί κάποιο λαμόγιο που έβαλε στο χέρι τα χρήματα που ανιδιοτελώς είχαν προσφερθεί για να σωθεί ένα παιδί παρά το ίδιο το παιδί, το ελεεινό Π.Δ. 84/01, βαρύτατο πλήγμα κατά του ελευθεροεπαγγελματία γιατρού, συνταχθέν από ανθρώπους που απουσίαζαν συστηματικά στο δημοτικό την ώρα της αντιγραφής και της ανάγνωσης, τους διατεταγμένους ρουφιάνους σε βάρος γιατρών του ΕΣΥ, δήθεν επιχειρούντων να διαλευκάνουν παραπτώματά τους, τη ρατσιστική εγκύκλιο για τους αλλοδαπούς, που ήθελε το προσωπικό του ΕΣΥ εντεταλμένους καταδότες για λαθρομετανάστευση (ενώ ξέρουμε ότι με χαλκευμένες ψήφους μεταναστών βγήκε το 2000 το ΠΑΣΟΚ με την κίβδηλη διαφορά των 72.705 ψήφων) ή τον πόλεμο γύρω από το “Αττικόν” στην πλάτη του πληθυσμού της δυτικής Αθήνας, με αποτέλεσμα το στείρο γινάτι του Παπαδόπουλου να στερήσει μια απαραίτητη δημόσια μονάδα Υγείας από τους πολίτες του λεκανοπεδίου;

Ε, ναι, δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ακόμη όσοι από εμάς επιλέξουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν μήνα, δεν βλάπτει να τιμωρούμε όσους πολιτεύθηκαν αμετροεπώς και ασεβώς.

Τελικά το θρησκευτικό συναίσθημα των περί την υγείαν θεραπόντων είναι ισχυρό. Λιβανιστήρι ο Τσούκαλος στον Αβραμόπουλο; Παπατζήδες του δικομματισμού συνεπικουρούμενοι από δικαστικούς, των οποίων τα παχυλά αναδρομικά αντέχει η οικονομία, σε βάρος των παλαιών και νέων συμβασιούχων του ΙΚΑ. Με πολλή καθυστέρηση οι τελευταίοι προσφεύγουν στα κοινοτικά όργανα. Μέχρι στιγμής, μόνοι κερδισμένοι οι… εργατολόγοι -και ο νοών νοείτω.