Θα μας ζητούν και δανεικά..

Τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν ξαφνικά με τη χαρμόσυνη είδηση για παχυλά αναδρομικά που θα εισπράξουν οι γιατροί ΕΣΥ, τα οποία θα είναι της τάξης των 60.000 €.

Φυσικά η είδηση ήταν παραπλανητική και δεν αφορά μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, αλλά γιατρούς ιδιωτικού δικαίου του πρώην ΙΚΑ, όπως εξηγούμε σε σημείωμα που αναρτήσαμε (κλικ εδώ).

Όποιος μπει στον κόπο να διαβάσει τα σχετικά ρεπορτάζ σε εφημερίδες και ιστοσελίδες θα διαπιστώσει πως όλα είναι πανομοιότυπα, πράγμα που σημαίνει πως εκπορεύτηκαν από την ίδια πηγή και αναπαράχθηκαν με τη μέθοδο copy-paste.

Ποια ήταν άραγε αυτή η αξιόπιστη πηγή; Μήπως κάποιο δελτίο τύπου του Αρείου Πάγου; Ή κάποια ανάρτηση ειδησεογραφικού πρακτορείου, όπως το ΑΠΕ;

Ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ήταν δικηγορικό γραφείο, το ίδιο που τον τελευταίο καιρό στέλνει μαζικά SMS σε γιατρούς με ελκυστικές προσφορές, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αγωγές, εκμεταλλευόμενο την αδράνεια της ΟΕΝΓΕ να ενημερώσει τους συναδέλφους για τις παγίδες που υπάρχουν και ν΄ αναλάβει πρωτοβουλίες για πολιτική και νομοθετική λύση του ζητήματος του μισθολογίου και εφαρμογή της ήδη από το 2018 ειλημμένης απόφασης του ΣτΕ.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε το εξής:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4575/18 έδωσε αναδρομικά στους γιατρούς ΕΣΥ για την περίοδο 13/11/2014 έως 31/12/2016. Στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα των αναδρομικών λύθηκε με πολιτική βούληση και όχι με απόφαση δικαστηρίων.

Εντούτοις, την ώρα της εκταμίευσης των χρημάτων εμφανίστηκαν δικηγορικά γραφεία, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταθέσει αγωγές για λογαριασμό ορισμένων γιατρών και ζητούσαν ν΄ ανασταλεί η καταβολή των χρημάτων, επειδή στα συμβόλαια που είχαν συνάψει αναφέρονταν πως θα αμειφθούν με ποσοστό 10 έως και 20% αν οι υποθέσεις που ανέλαβαν καταλήξουν «καθ΄ οιονδήποτε τρόπο», δηλαδή ακόμη κι αν δε χρειαστεί να προσφύγουν στα δικαστήρια!

Χρειάζεται συνεπώς μεγάλη προσοχή σε παρόμοιες ελκυστικές προσφορές ορισμένων δικηγορικών γραφείων που προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία με κάθε θεμιτό (ή και αθέμιτο) τρόπο. Κυρίως όμως χρειάζεται η παρέμβαση των συλλογικών οργάνων, προκειμένου να διεκδικήσουν αξιοπρεπές μισθολόγιο, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που η κοινή γνώμη είναι θετική για το δημόσιο σύστημα υγείας που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας.