Θα νοσήσουν 2 εκατομμύρια με… το χειρότερο σενάριο

Περί τα 2 εκατ. Ελληνες -το 20% του πληθυσμού- μπορεί να νοσήσουν από τη νέα γρίπη Α, εφόσον προκύψει στη χώρα μας πανδημικό κύμα, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο των επιστημόνων και με χθεσινές δηλώσεις της προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία καθηγήτριας, Ελένης Γιαμαρέλλου.

Στην περίπτωση αυτή, οι ασθενείς θα χρειαστούν 100 με 400 κλίνες επιπλέον από αυτές που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν και οι 150 κλειστές κλίνες, οι οποίες δεν λειτουργούν εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, που ενδέχεται να νοσήσει, επισήμανε η κα Γιαμαρέλου, το ποσοστό που θα χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο ανέρχεται σε 0,2% και, από αυτό, το 15% θα εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, από το 0,2% των ανθρώπων, που θα νοσηλευθούν, θα πεθάνει το 15%.

Το κύμα της πανδημίας θα κρατήσει έξι εβδομάδες, ενώ το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και η εγκυμοσύνη αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να αποβούν σοβαρές ή πιο επικίνδυνες για έναν οργανισμό. Μιλώντας για την ασφάλεια του εμβολίου, η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε στοιχεία των Σουηδών, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,4 εκατ. άτομα από τις αρχές Οκτωβρίου και έχουν ήδη παρέλθει οι τρεις πρώτες εβδομάδες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Από τους εμβολιασθέντες, 41 εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά σχετικά ήπιες και έξι άτομα παρουσίασαν αλλεργίες, αλλά όχι αλλεργικό σοκ. Σημειώθηκαν πέντε θάνατοι, οι οποίοι ωστόσο δεν συνδέονται με το εμβόλιο. Γενικότερα, σε όλη την Ευρώπη, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 60 αναφορές αντιδράσεων στο εμβόλιο.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός, το υγειονομικό προσωπικό θα εμβολιαστεί στις 16 Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες θα μπορούν να εμβολιάζονται από τις 23 Νοεμβρίου. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ενήλικες και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου – έγκυοι γυναίκες και άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Εντός του Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο υγιής πληθυσμός, ανά ηλικιακές κατηγορίες, με πρώτη αυτή των ατόμων από 16 έως 49 ετών και 4 – 17 ετών.

Χθες, η Επιτροπή κατέληξε ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με μία δόση, εκτός από τα παιδιά που είναι κάτω από 10 ετών και όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή, που θα χρειαστούν δύο δόσεις. Ερωτηθείσα για το κατά πόσο θεωρούν ασφαλές το εμβόλιο γιατροί και νοσηλευτές, η κα Γιαμαρέλλου απάντησε ότι τα 2/3 των γιατρών θα εμβολιαστεί, ενώ οι νοσηλευτές διστάζουν. Η ίδια πάντως, όπως και όλη η πνευμονολογική ομάδα του νοσοκομείου Αττικόν, θα εμβολιαστεί αύριο.

Σταματούν τα μαθήματα για επτά ημέρες

Σταματούν από σήμερα και για επτά ημέρες τα μαθήματα σε τμήματα σχολείων στους νομούς Χαλκιδικής και Αττικής, έπειτα από τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων γρίπης.

Στο νομό Χαλκιδικής κλειστά θα παραμείνουν τα A1, Β2 και Γ2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Νέας Τριγλίας και τα Β1 και Β2 Τμήματα του Γενικού Λυκείου Πολυγύρου, ενώ στο νομό Αττικής, το Α1 Τμήμα του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου, το Α3 Τμήμα του 8ου Γυμνασίου Αιγάλεω και το Τμήμα της Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ.

Το κλείσιμο των τμημάτων εισηγήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βάσει του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου.

Παράλληλα το ΕΚΕΠΥ ενημέρωσε σχετικά τις αντίστοιχες νομαρχίες στο πλαίσιο συνεργασίας τους.