Θα παγώνουν οι συντάξεις μέχρι να πέσει η Επικουρική στο 20%

4 κρυφές καταδολιεύσεις στο νομοσχέδιο, αντιμέτωπες με τα δικαστήρια και τους απεργούς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Σοκ στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων έχουν προκαλέσει οι δρακόντειες διατάξεις για τις επικουρικές συντάξεις.

 

Ο περιορισμός της επικουρικής σύνταξης υποχρεωτικά στο 20% οδηγεί σε απώλειες έως και 42% στις αποδοχές. Ακόμη χειρότερα, με τα μέτρα Πετραλιά «παγώνουν» από το 2013 και μετά οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Δηλαδή θα μειωθούν, σε πραγματικούς όρους, οι αποδοχές των ήδη συνταξιούχων. Μάλιστα, παρατηρείται το αντιφατικό όσο και άδικο φαινόμενο, ένας ασφαλισμένος να βγαίνει στη σύνταξη το 2012 με πλήρη επικουρική σύνταξη, αλλά να μην ξαναπάρει αύξηση στο εξής, μέχρι φυσικού τέλους. Κι αυτό γιατί θα περιμένει μέχρι η σύνταξή του να πέσει στα επίπεδα όσων εξέλθουν μελλοντικά (20%). Πλήρης απαξίωση εισφορών και συντάξεων, δηλαδή.

Θα κριθεί δικαστικά

Οι περικοπές στις συντάξεις αφορούν το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, όχι μόνο το διάστημα από την ισχύ του νόμου. Θέμα που θα κριθεί δικαστικά, αφού οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει υψηλότερες αποδοχές για υψηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, στο ΤΕΑΠΟΚΑ (επικούρηση εργαζομένων ασφαλιστικών ταμείων) οι οποίοι καταβάλλουν εισφορές στο 5% συν 2% ο εργοδότης (ταμεία), έναντι 3% εργατική εισφορά των νέων ασφαλισμένων από 1/1/1993.

Τα κάλπικα «δεν»

Πέραν των περικοπών στις Επικουρικές, μέτρο που αποκαλύπτει το κάλπικο των προεκλογικών δεσμεύσεων Καραμανλή με τα τρία «δεν», το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης περιέχει και κρυφές διατάξεις, όπως:

1 Την πρόβλεψη για συνταξιοδότηση στο 58ο με 37ετία, κάτι που πιάνει και τους ασφαλισμένους πριν το 1983. Ιδίως δε τους εργατοτεχνίτες, που κερδίζουν το ψωμί τους από την εφηβεία και σπούδασαν σε νυκτερινό σχολείο. Τους πριν από το 1983 αφορά και το πέναλτι 6% για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

2 Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού διακαιώματος δεν αρκεί η συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης (π.χ. με την 25ετία) αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει και το όριο ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο τροποποιείται ο νόμος Σουφλιά (1902/90) που θέσπισε το σχετικό δικαίωμα (προϋπήρχε σχετική νομολογία) για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και έξοδο αργότερα, με τη συμπλήρωση και του ορίου ηλικίας. Θεμελίωση που δεν μπορεί να τροποποιήσει νεότερος νόμος. Τώρα, η κ. Πετραλιά έρχεται και ανατρέπει όχι μόνο τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά ακόμη και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Αμφίβολη περίθαλψη

3 Η υγειονομική περίθαλψη των εντασσομένων φορέων και οι παροχές σε είδος και χρήμα τίθενται εν αμφιβόλω. Το θέμα αφορά κυρίως τους επιστήμονες-ελευθέρους επαγγελματίες που εντάσσονται στο νέο φορέα, ο οποίος θα έχει και κλάδο υγείας, τους τραπεζοϋπαλλήλους (πλην Εθνικής, Αγροτικής και Ελλάδος, που διατηρούν αυτόνομα ταμεία Υγείας) που μπαίνουν στο νέο Ταμείο (Πρόνοια και Υγεία ) των ΔΕΚΟ και της Κοινής Ωφέλειας, αλλά και τους εντασσόμενοπυς στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). (Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στις Ιπποδρομίες (ΤΑΠΕΑΠΙ) που εντάσσονται για υγεία στο ΙΚΑ, για κύρια σύνταξη στον ΟΑΕΕ και για επικούρηση στο ΕΤΕΑΜ). Και αυτό γιατί οι κανονισμοί παροχών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Συντάξεις από τον… υπουργό

4 Ακόμη και το ύψος των συντάξεων θα καθορίζεται από υπουργικές αποφάσεις. Μια πρωτοφανής ρύθμιση που αφορά τόσο την κύρια σύνταξη (άρθρο 8 παρ. 12 για τους εντασσόμενους στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένους), όσο και για τις επικουρικές συντάξεις (πάνω από 8 τέτοιες εξουσιοδοτήσεις στο νομοσχέδιο). Πρόκειται για καταρράκωση κάθε έννοιας δικαίου, αφού οι προσδοκίες και οι συμβατικές υποχρεώσεις ενός ταμείου ανακαθορίζονται μονομερώς, χωρίς καν κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μπροστά στην πλήρη καταδολίευση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την απαξίωση των εισφορών, κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Παρά την… κριτική που ασκείται για τις απεργίες «διότι πλήττεται το κοινωνικό σύνολο», είναι ακριβώς οι δύο κινητοποιήσεις που μέχρι χθες υπολόγιζε η κυβέρνηση: αυτή των τραπεζοϋπαλλήλων και της ΔΕΗ. Συν την απεργία των εργαζομένων στους δήμους, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν από αύριο.

**Σε αυτό το κλίμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν την προσεχή εβδομάδα συλλαλητήριο και νέα γενική απεργία στις 19 Μαρτίου.