Θα πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα σταματάει τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Δ.Σ. του Συλλόγου, η καθυστέρηση εξόφλησης των συνταγών του Δημοσίου αγγίζει πλέον τους έξι μήνες.

 

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αδιαφορία του υπουργείου Οικονομικών στις αλλεπάλληλες αιτήσεις τους για συνάντηση με τους αρμοδίους προς εξεύρεση οριστικής και μόνιμης λύσης.

Ομως προβλήματα με τον ΟΠΑΔ αντιμετωπίζουν και οι γιατροί. Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε να καλέσει τα μέλη του που έχουν συμβληθεί με τον ΟΠΑΔ σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, «ώστε να επιδιώξουν συλλογικά την άμεση καταβολή των οφειλόμενων ήδη από τον Φεβρουάριο 2008 ιατρικών αμοιβών και την οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της αποπληρωμής των συμβεβλημένων με τον ΟΠΑΔ ιατρών, αλλά και της ανακοστολόγησης των εξευτελιστικών αμοιβών των ιατρικών πράξεων που επί δεκαεπτά χρόνια παραμένουν καθηλωμένες».

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να κληθούν όλα τα μέλη του που έχουν συνάψει σύμβαση με τον Οργανισμό και να εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο του ΙΣΑ να προβεί σε ομαδική καταγγελία των συμβάσεων των ιατρών-μελών του με τον ΟΠΑΔ.

Παρόμοιες αποφάσεις για καταγγελία των συμβάσεων και κινητοποιήσεις έχουν λάβει και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Δράμας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Μαγνησίας, Ρεθύμνου, Χανίων και Ημαθίας.

Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιείται σύνοδος των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, με προεξάρχον θέμα το πρόβλημα του ΟΠΑΔ, όπου αναμένεται απόφαση για καταγγελία των συμβάσεων με τον Οργανισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.