Θάνος Πλεύρης / Ζητά και τα ρέστα μετά την επικίνδυνη δήλωση για τους κλειστούς χώρους

Διευκρινίσεις για την ατεκμηρίωτη και χωρίς επιστημονική βάση δήλωσή του ότι «η μετάδοση (σ.σ. του κορωνοϊού) δεν γίνεται από τους κλειστούς χώρους» επιχειρεί να δώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος με ανακοίνωσή του προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα τυχαίνει οι κλειστοί χώροι να είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι και επομένως η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως στους χώρους που συγκεντρώνεται ο κόσμος και αυτοί είθισται να είναι οι ανοιχτοί».

Ωστόσο, στην ίδια δήλωση ο υπουργός Υγείας, αναφορικά με τα μέτρα που τον καλεί να λάβει η αντιπολίτευση για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος, απαντάει με λέγοντας ότι υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους και στους ανοικτούς όταν υπάρχει συνωστισμός προσθέτοντας ότι «στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας».

Ωστόσο σύμφωνα με όσα είχε αποφασίσει το υπουργείο Υγείας στις αρχές του καλοκαιριού, η υποχρεωτικότητα στις μάσκες δεν ισχύει για όλα τα ΜΜΜ. Ισχύει μόνο για τα Μέσα Μεταφοράς αστικού τύπου και όχι για τα ΚΤΕΛ για παράδειγμα.

«Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα», αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης, εμφανώς ενοχλημένος από την παρέμβαση του Ανδρέα Ξανθού.

Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η καινοφανής θεωρία ότι “ο ιός μεταδίδεται και στους ανοικτούς χώρους, άρα δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στους κλειστούς”, δεν έχει καμιά επιστημονική βάση και υπηρετεί μόνο την πολιτική επιλογή της πλήρους υποταγής της Δημόσιας Υγείας στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θ. Πλεύρη

«Για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα τυχαίνει οι κλειστοί χώροι να είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι και επομένως η μετάδοση του κορωνοϊού γίνεται κυρίως στους χώρους που συγκεντρώνεται ο κόσμος και αυτοί είθισται να είναι οι ανοιχτοί. Η σύσταση για χρήση μάσκας υπάρχει τόσο στους κλειστούς χώρους όσο και στους ανοικτούς όταν έχει συνωστισμό και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς υπάρχει υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας. Κάποιοι ευελπιστούν σε επαναφορά οριζόντιων μέτρων ακόμη και όταν είναι αχρείαστα απλά και μόνο για να υπηρετήσουν το κομματικό τους αφήγημα».