Θέατρο της κυβέρνησης εις βάρος των Κέντρων Πρόληψης!

Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/05/2009

Σε θύματα του κακόγουστου και προκλητικού θεάτρου που παίζει η κυβέρνηση εις βάρος των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μετατραπεί πλέον οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των Κέντρων.

Στο φόντο της οφθαλμοφανούς εγκατάλειψης του θεσμού εκ μέρους της κυβέρνησης το υπουργείο Υγείας εμφανίζεται σε πλήρη αδυναμία να καλύψει τα χρέη του προς τα Κέντρα Πρόληψης, χρέη που ξεπερνούν τα 13 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να χορηγήσει τις αναγκαίες έκτακτες επιχορηγήσεις στο υπουργείο Υγείας…

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος απέστειλε στις 18 Μαρτίου 2009 νέο έγγραφό του, με αριθμό πρωτοκόλλου 37986, προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, με το οποίο ζητεί έκτακτη επιχορήγηση 3,4 εκατ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ προκειμένου να αποπληρωθούν χρέη των ετών 2006 και 2007 προς τα Κέντρα Πρόληψης και 500.000 ευρώ για να καλυφθούν χρηματοδοτικές υποχρεώσεις προς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, αρνείται έως σήμερα να χορηγήσει την έκτακτη επιχορήγηση και συστήνει στο υπουργείο Υγείας να…  μετακινήσει κονδύλια από άλλους κωδικούς του προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του!

Αυτά κατήγγειλαν χθες μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη του προεδρείου του πανελλαδικού σωματείου στελεχών πρόληψης και τόνισαν ότι “η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κωφεύει. Δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει κατάματα το πρόβλημα. Η πρόληψη δεν είναι μόνο ενημέρωση, είναι και εκπαίδευση”.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης πραγματοποίησαν προχθές νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τη σωτηρία της πρόληψης και των Κέντρων, ενώ συμπαράσταση στον αγώνα τους εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης “18 ¶νω” Κατ. Μάτσα και ο σύλλογος εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Μαλλιώρη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ¶. Φιλίνη, η Κατ. Μάτσα, η πρόεδρος των Κέντρων Πρόληψης του δήμου Αθηναίων Β. Τριφύλη, καθώς και ο υπεύθυνος Τύπου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κ. Κωνσταντέλος.