«Θερίζει» ο καρκίνος

Κατά 25% αυξήθηκαν τα κρούσματα μέσα σε 10 χρόνια. Αιτίες το κάπνισμα, η διατροφή και η καθιστική ζωή. Αγνοια για την έγκαιρη διάγνωση πολλών μορφών της νόσου

Αύξηση κατά 25% καταγράφεται την τελευταία δεκαετία στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στην Ελλάδα.

Οι συνήθειες ζωής όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η καθιστική ζωή συμβάλλουν τα μέγιστα στη νοσηρότητα.

Η εικόνα γίνεται χειρότερη από την άγνοια που έχουμε ως λαός στους τρόπους έγκαιρης διάγνωσης πολλών μορφών καρκίνου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στατιστικά δεδομένα, αλλά και από πανελλαδική έρευνα για τον καρκίνο, με τίτλο «Ηellas Health ΙΙ».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος σε 1.490 άτομα ηλικίας πάνω από 18 ετών, από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με την εταιρεία «Μέτρον Ανάλυσις».

Ευρήματα

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά της, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας ανέφερε χθες ότι τα εξιτήρια ασθενών με καρκίνο στα ελληνικά νοσοκομεία το 2007 ήταν 150.000, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια έφτασαν τα 200.000.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η στάση των Ελλήνων απέναντι στον καρκίνο παραμένει παθητική και μοιρολατρική, καθώς το 45% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να περιορίσουν τη νοσηρότητα. Το 40% δήλωσαν «μπερδεμένοι» σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για την πρόληψη του καρκίνου.

Οταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν τους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες, το 75,9% ανέφεραν το κάπνισμα, το 44,9% την κακή διατροφή, το 34% τη ρύπανση, το 29,7% το στρες και το 29,2% διάφορες χημικές ουσίες.

Αίσθηση προκαλεί ότι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή συνδέθηκαν με τον καρκίνο μόλις από το 9,5% και το 7,9% των ερωτηθέντων αντίστοιχα.

Αποκαλυπτικό της στάσης που τηρούμε ως λαός απέναντι στον καρκίνο είναι ότι το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν καπνιστές, ενώ το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών ότι κάνουν καθιστική ζωή.

Την ίδια ώρα το 62,4% των ανδρών και το 53,1% των γυναικών δήλωσαν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τεράστια κενά καταγράφηκαν και στην έγκαιρη διάγνωση βασικών και πολύ συχνά εμφανιζόμενων μορφών καρκίνου.

Τρεις στις πέντε γυναίκες γνώριζαν ότι το «τεστ Παπ» πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 20 έως 30 ετών και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Μόνο το 59,4% των γυναικών ηλικίας 21 έως 69 ετών ωστόσο, δήλωσαν ότι είχαν κάνει το τεστ την τελευταία τριετία.

Ολιγωρία

Ολιγωρία επιδεικνύουν και οι άνδρες στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη έδειξε ότι το 40,6% των ανδρών ηλικίας 50 έως 69 ετών έχουν πραγματοποιήσει εξέταση μέτρησης του προστατικού αντιγόνου (PSA) την τελευταία τριετία.

Χειρότερη είναι η εικόνα στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μόνο το 11,2% γνωρίζουν ότι η εξέταση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση.

Στις γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας πάνω από 50 ετών, τα ποσοστά όσων έχουν κάνει την εξέταση κυμαίνονται από 8,3% έως 10,9%. Πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό όσων έχουν κάνει κολονοσκόπηση (6,3%).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ