Θεσμοθέτηση μισθωτής εφεδρείας και επίσπευση της κατάρτισης νέου μισθολογίου

Της Φωτεινης Καλλιρη

Nέο τοπίο διαμορφώνεται στη δημόσια διοίκηση με το καθεστώς της μισθωτής εφεδρείας και της μερικής απασχόλησης να θεσμοθετείται, την κατάρτιση του νέου μισθολογίου να επισπεύδεται και το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών να αλλάζει. Στις διαρθρωτικές αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών, που πλέον διασπάστηκε σε δύο, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Εσωτερικών, αναφέρθηκαν διεξοδικά από το βήμα της Βουλής οι νέοι υπουργοί κ. Δημήτρης Ρέππας και Χάρης Καστανίδης.

Οσοι υπάλληλοι σε προβληματικούς φορείς και επιχειρήσεις, που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, θα θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό και δεν μεταταγούν στον στενό δημόσιο τομέα, θα έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν, με βάση το νέο Μνημόνιο, για ένα χρόνο σε καθεστώς μισθωτής εφεδρείας, στη διάρκεια του οποίου θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού. Μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού, θα απολύονται.

Μακροχρόνιες άδειες

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ο κ. Ρέππας έδωσε ένα πρώτο στίγμα, λέγοντας ότι το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να επιτραπεί η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια νεοπροσλαμβανόμενη μητέρα ανηλίκων, θα μπορούσε να εργάζεται μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, με αντίστοιχη προσαρμογή της αμοιβής της. Ο κ. Ρέππας είπε ότι το καθεστώς της μερικής απασχόλησης θα καθιερωθεί σε εθελοντική βάση. Παράλληλα μελετάται η δυνατότητα να δίνονται μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών, με κανόνες ελέγχου και ασυμβίβαστα, προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν στη συνέχεια να «περάσουν» στον ιδιωτικό τομέα.

Εμφαση θα δοθεί, επίσης, από τον κ. Ρέππα, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αρμοδιότητα που θα έχει ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις και να καλύψει η Ελλάδα το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει με την Ευρώπη, όπως είπε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός.

Στην ατζέντα των δύο υπουργών περιλαμβάνονται ακόμη τα δημοψηφίσματα σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς και η διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου, οι μετατάξεις μέσω ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση των προϊσταμένων με προσωπική συνέντευξη και εξετάσεις. Tο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΕΙΣΕΠ) προχωρεί τη διαδικασία σύστασης των Συμβουλίων Επιλογής Προσωπικού (ΣΕΠ) ανά υπηρεσία και φορέα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να επιλεγούν με διαγωνισμό οι νέοι προϊστάμενοι στις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Τα νέα όργανα, σύμφωνα με τον νόμο 3839/2010, θα είναι υπεύθυνα για την επιλογή των προϊσταμένων, οι οποίοι θα επιλεγούν από ένα σύστημα μοριοδότησης (τα μόρια θα προκύπτουν από τα χρόνια υπηρεσίας, τους τίτλους σπουδών κ.λπ.), γραπτών εξετάσεων, με ερωτηματολόγια πολλαπλών ερωτήσεων και προφορικής συνέντευξης. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε θέματα αρμοδιότητας του φορέα, στη συνθετική και αναλυτική σκέψη.

Τα ποιοτικά ουσιαστικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου καταλαμβάνουν το 77% της μοριοδότησης που αφορά την τελική βαθμολoγία, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί ένα πλέγμα αντικειμενικών κριτηρίων στη διαδικασία συνέντευξης των υποψηφίων γενικών διευθυντών και διευθυντών, οι οποίοι θα εξετάζονται σε θέματα επαγγελματικής δράσης του φορέα. To θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για τα δημοψηφίσματα θα αναμορφωθεί και θα προσαρμοστεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, έτσι ώστε να μπορούν να διενεργούνται (όπως άλλωστε ανέφερε ο κ. Καστανίδης) δημοψηφίσματα όχι μόνον για μείζονα εθνικά θέματα, αλλά και για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ενα από τα καυτά ζητήματα που εξετάζει η κυβέρνηση να τεθεί ως ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, είναι και το ακανθώδες ζήτημα της «μερικής» άρσης της μονιμότητας σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδ. Πάγκαλος έχει ήδη θέσει στο «τραπέζι» της συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, τη διατήρηση της μονιμότητας μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί, το διδακτικό προσωπικό και οι εφοριακοί.