Θεσσαλία: Δύο κρούσματα σαλμονέλας και 234 γαστρεντερίτιδας – Παραμένει ακατάλληλο το νερό στο Βόλο

Δύο κρούσματα σαλμονέλας στη Θεσσαλία ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν επισκεφθεί τις δομές υγείας στις περιοχές Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας 1.304 πολίτες, εκ των οποίων 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Συνεπώς, συνολικά τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234 και 254 για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τόνισε,ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.

Σε σχέση με τις νοσηλείες, «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».

Παράλληλα, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε ότι το νερό στο Βόλο παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Συρροή κρουσμάτων στη Σκιάθο

Σημειώνεται ότι υπήρξε μικρή συρροή κρουσμάτων στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου, η οποία φαίνεται σήμερα να βαίνει μειούμενη -έχουμε 12 ενεργά περιστατικά. «Και έτσι μπορούμε να πούμε ότι και με βάση την εργαστηριακή διερεύνηση που έχει γίνει, η συρροή αυτή δεν σχετίζεται με πλημμυρικά φαινόμενα και οφείλεται σε μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η περιοχή βρίσκεται υπό αυξημένη και εντατική διερεύνηση και έτσι, με βάση και το ότι ο σημερινός αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει μείωση, δεν εμπνέει ανησυχία», είπε η κ. Αγαπηδάκη.

Αντίστοιχη περίπτωση συρροής κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είχαμε και στην περιοχή των Σοφάδων, με 7 νέες δηλώσεις σήμερα. Η αύξηση και αυτή είναι υπό διερεύνηση και δεν παρατηρείται καμία άλλη συρροή στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές.

143 κατοικίες κρίθηκαν «κόκκινες» – ακατάλληλες

Μετά τη χθεσινή καταβολή των 25 εκατομμυρίων ευρώ συνεχίζεται η διαδικασία των αποζημιώσεων είπε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα. Μέλημα μας να κινούμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και στις αποζημιώσεις, πρόσθεσε.

Μέχρι το μεσημέρι στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής είχαν υποβληθεί 12.319 οριστικές αιτήσεις καθώς και 4.262 προσωρινές, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Με το τέλος της ημέρας οι αυτοψίες θα ξεπερνούν τις 1.000 και δεν εστιάζουν μόνο στις οικοσκευές αλλά και στις βλάβες των κτιρίων. Συνεπώς:

Από 247 κατοικίες οι 143 είναι επικίνδυνες για χρήση ( «κόκκινες») οι 92 προσωρινά ακατάλληλες – «κίτρινες» 12 είναι «πράσινες».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπενθύμισε ότι στα μέτρα στήριξης συγκαταλέγεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης που κυμαίνεται από 330 ως 500 ευρώ το μήνα και θα διαρκεί δύο χρόνια για ιδιοκτήτες και έξι μήνες σε ενοικιαστές.
Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέγουν είτε επιδότηση ενοικίου, είτε συγκατοίκησης.

Ταχιάος: Στα μέσα της εβδομάδας σε κυκλοφορία ο ΠΑΘΕ

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ίσως και νωρίτερα, θα αποδοθεί ο ΠΑΘΕ στο σύνολό του στην κυκλοφορία και για τα βαρέα οχήματα, είπε ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος κατά τη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σημείωσε πως συνεχίζονται να διατηρούνται ορισμένα προγράμματα στα διόδια των οδών της Ελλάδας μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για να μην επιβαρυνθεί το κόστος των μεταφορών. Συγκεκριμένα, είπε πως δεν θα πληρώνουν διόδια τα οχήματα πάνω από 3,5 τόνους στην Ιονία Οδό, στη γέφυρα του Ρίου και στην Εγνατία Οδό, από τη σύνδεσή με την Ιονία Οδό μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα συνεχίσουν να είναι ελεύθερα τα διόδια στον Ε65 και στον αυτοκινητόδρομο του Αιγαίου.

Σε ό,τι αφορά τον σιδηρόδρομο, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα είναι πλήρως διακεκομμένη η επικοινωνία της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

Όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων

Όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες στο τρίγωνο μεταξύ Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων είναι ανοικτές, είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επισήμανε πως πλέον όλες οι περιοχές είναι προσβάσιμες πλην του οικισμού Κεραμίδι Τρικάλων.

Επίσης, ανέφερε πως στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κάρλα υπάρχουν δυνάμεις που παρακολουθούν το πλημμυρικό φαινόμενο και τα δεδομένα που λαμβάνονται αξιολογούνται συνεχώς.

Ακόμα, σημείωσε πως οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών συμπολιτών έχουν ολοκληρωθεί.