Θεσσαλονίκη-Επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου

p> 

    Τη δέσμευση πως όταν εκλεγεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τουλάχιστον 3.000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού κάθε χρόνο, ανέλαβε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, με δηλώσεις του κατά την επίσκεψη στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έχει εγκαταλείψει την υγεία, δεν επενδύει σε αυτή και σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Ιπποκράτειου» και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί από τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων. Το νέο τμήμα επειγόντων περιστατικών ήταν έργο του 2004, παραδόθηκε το 2006 και ακόμη δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικών λαθών, όπως είναι η ράμπα και το στέγαστρο που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε ασθενοφόρα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί σήμετα το τμήμα επειγόντων είναι «τριτοκοσμικές» κατήγγειλαν εκπρόσωποι των εργαζομένων. Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε εξοπλισμό υπάρχουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στα χειρουργεία και σε άλλες κλινικές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το «Ιπποκράτειο» θα μπορούσε να ήταν πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και των Βαλκανίων και οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση όταν έχουν ανάγκη. Αναγνώρισε ότι το προσωπικό του κάνει θυσίες για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς, αλλά έχουν απέναντι τους αντίξοες συνθήκες καθώς η κυβέρνηση τους έχει εγκαταλείψει.

    «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την υγεία, έχει εγκαταλείψει τις υποδομές, έχει εγκαταλείψει το προσωπικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Είναι απαράδεκτο ένα νοσοκομείο να μην έχει το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικό προσωπικό, να μην έχει μηχανήματα βασικά για τις μονάδες εντατικής θεραπείας ή άλλα χειρουργεία. Να μην έχει λειτουργήσει το τμήμα επειγόντων περιστατικών, που υπάρχει εδώ και χρόνια, λόγω έλλειψης προσωπικού ή κάποιων τεχνικών λαθών, να μην υπάρχει η βούληση για τη λειτουργία ενός τέτοιου σημαντικού για την Ελλάδα νοσοκομείου. Μας έχουν κουράσει οι συνεχείς δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι δήθεν υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια όπως π.χ. το ΑΣΕΠ. Μα η αξιοκρατία δεν μας φταίει. Μας φταίει ότι η κυβέρνηση δεν επενδύει στην Παιδεία. Εδώ και πέντε χρόνια δεν δίνει τα απαραίτητα κονδύλια για να υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό. Από την άλλη μας εξοργίζει ότι την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο μέσα στην Ε.Ε. Με 5% έλλειμμα και σήμερα μαθαίνουμε, με 80 δισ. επιπλέον δημόσιο χρέος τα τελευταία πέντε χρόνια από την κυβέρνηση αυτή της Ν.Δ. Και το απλό ερώτημα που έχει πια ο Ελληνας πολίτης είναι που πήγαν αυτά τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν πήγαν σίγουρα στην υγεία, σίγουρα δεν πήγαν στην παιδεία, σίγουρα δεν πήγαν στην πρόνοια. Πήγαν σε σπατάλες και σε ημέτερους».

    Μετά το «Ιπποκράτειο» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας στο οποίο διαπίστωσε έλλειψη σε προσωπικό και εξοπλισμό. Συζήτησε με τους γιατρούς και το προσωπικό που διαμαρτυρήθηκαν ότι έχε αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός της περιοχής (τα καλοκαίρια σχεδόν διπλασιάζεται) τα τελευταία χρόνια και πλέον ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 6.000 κατοίκους.

    Στη συνέχεια, εκτός προγράμματος, επισκέφθηκε απόρους, σε γεύμα αγάπης που παρέθετε εκείνη την ώρα ο Δήμος Νέας Μηχανιώνας, και συνομίλησε μαζί τους.

    Το κ. Παπανδρέου συνόδευαν ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα υγείας Γιώργος Φλωρίδης, οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Γιάννης Μαγκριώτης, Χάρης Τσιόκας ,Β.Γερανίδης και κομματικά στελέχη.