ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Φέσι 33 εκατ. στους φαρμακοποιούς

Όμηροι” του Οργανισμού Περίθαλψης Δημοσίου είναι οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν στη “Μ”, ο ΟΠΑΔ τούς οφείλει συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα που έχουν χορηγήσει σε χιλιάδες ασφαλισμένους του τους τελευταίους έξι μήνες.

Της Νικολέτας Μπούκα

Παράλληλα, τονίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τους προμηθευτές τους. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη πληρώσει στο δημόσιο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν… εισπράξει.
Μάλιστα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την οποία τον ενημερώνει για το σοβαρό πρόβλημα που επί χρόνια ταλανίζει τους φαρμακοποιούς και ζητεί την άμεση επίλυση του προβλήματος, χωρίς άλλα περιθώρια αναμονής και υποσχέσεων.
“Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ο ΟΠΑΔ χρωστάει 5,5 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως σε όλους τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης και 50 εκατομμύρια το μήνα πανελλαδικώς. Αυτήν τη στιγμή χορηγούμε φάρμακα στους ασθενείς και πληρωνόμαστε το 10%-25% της τιμής τους, ανάλογα με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Όσο για το υπόλοιπο ποσοστό, ακόμη το περιμένουμε από τον ΟΠΑΔ”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Παράλληλα, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Υγείας, ο κ. Αβραμόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το πρόβλημα, αν και είναι χρόνιο. Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος του έστειλε επιστολή, ζητώντας λύση στο πρόβλημα.
“Μας δόθηκαν υποσχέσεις ότι ίσως λάβουμε κάποιο ποσοστό των οφειλόμενων χρημάτων στα μέσα Ιουλίου, αλλά διατηρούμε επιφυλάξεις. Πρότασή μας είναι οι πληρωμές των φαρμακοποιών να γίνονται από την τράπεζα με εγγυητή το δημόσιο και στη συνέχεια η τράπεζα με το δημόσιο να τα βρίσκουν μεταξύ τους για το πώς θα καλυφθούν οι πληρωμές αυτές”, επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
“Οι οικονομικές μας αντοχές είναι περιορισμένες. Τα φάρμακα τα αγοράζουμε από τους προμηθευτές μας κι από τη στιγμή που δεν μας εξοφλεί ο ΟΠΑΔ, εμείς δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε. Επιπλέον, ο ΟΠΑΔ υποχρεούται από το νόμο να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του εντός 45 ημερών, κάτι που δεν το κάνει”, λέει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του τη Δευτέρα 13 Ιουλίου σε ενημερωτική συνάντηση, προκειμένου να αποφασιστούν μελλοντικές κινητοποιήσεις για τα οφειλόμενα χρήματα.