Θεσσαλονίκη – Καταδίκη τεσσάρων γιατρών για το θάνατο 63χρονου

p>

    Τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινές φυλάκισης 12 έως 18 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για το θάνατο 63χρονου ασθενούς, το Σεπτέμβριο του 2003.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 63χρονος επισκέφθηκε δύο φορές το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κιλκίς, αντιμετωπίζοντας πόνους στον αριστερό νεφρό. Εκεί τον εξέτασαν, ξεχωριστά, δύο γιατροί, οι οποίοι -κατά το κατηγορητήριο- «διέγνωσαν εσφαλμένα, κατά τρόπο πρόχειρο και επιπόλαιο, κολικό στους νεφρούς» και του συνέστησαν να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις εκτός νοσοκομείου και να λάβει παυσίπονα.

    Στη συνέχεια, ο 63χρονος επισκέφθηκε το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι δύο γιατροί που τον εξέτασαν «δεν αντιλήφθηκαν την ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης της κατάστασης της υγείας του, ο οποίος έπασχε από γενικευμένη περιτονίτιδα που οδήγησε σε διάτρηση του βολβού του δωδεκαδακτύλου και διάχυτη περιτονίτιδα».

    Τελικά, η υγεία του 63χρονου επιδεινώθηκε ραγδαία το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, σχεδόν ένα μήνα μετά την πρώτη του επίσκεψη στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

    Οι κατηγορούμενοι-γιατροί, οι τρεις εκ των οποίων την επίμαχη περίοδο ήταν εκπαιδευόμενοι, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους καταλογίζεται, τονίζοντας ότι προέβησαν σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς.

    Δεν έπεισαν όμως το δικαστήριο που τους έκρινε ένοχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.