Θεσσαλονίκη – Καταγγελίες για μεταφορά νοσοκομειακών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

    Τον εντοπισμό νοσοκομειακών αποβλήτων σε απορριμματοφόρα που κατέληξαν στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης καταγγέλλει ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Όπως είπε, σε τρεις τυχαίους ελέγχους που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής εντοπίστηκαν σύριγγες, οροί με αίμα, μπουκάλια με μπλε υγρό και άλλα ιατρικά απόβλητα.

    Ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής που είχαν αποκλείσει τη Μαυροράχη με αίτημα τη λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί, ο κ. Ράβναλης επισήμανε ότι οι αρχικές δεσμεύσεις για τη σωστή λειτουργία του χώρου δεν έχουν τηρηθεί, όπως επίσης και οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων. Επιπλέον, ο δήμαρχος τάχθηκε κατά της χωροθέτησης εργοστασίου για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών στο χώρο της Μαυροράχης και επανέλαβε το αίτημα του Δήμου να λαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς γειτνιάζει με τον ΧΥΤΑ και δέχεται οχλήσεις από τη λειτουργία του.

    Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση των δημοτών οι οποίοι θα αποφασίσουν για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

    «Θα γίνουμε και ακραίοι αν χρειαστεί», είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», Κωνσταντίνα Στόιου, η οποία μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τον εντοπισμό ουσιών, όπως το αρσενικό, στις δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται τα διασταλλάζοντα υγρά στον ΧΥΤΑ.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων στον ΧΥΤΑ δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών. Σημειώνουν παράλληλα ότι τα διασταλλάζοντα υγρά προορίζονται για επεξεργασία από τον βιολογικό καθαρισμό που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σε ένα μήνα.