ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νέα πρόταση χωροθέτησης παιδιατρικού και ογκολογικού νοσοκομείου

Φωτιές” ανάβει μία νέα πρόταση για την ανέγερση των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, του παιδιατρικού και του ογκολογικού, στη δυτική πλευρά της πόλης.

Της Νικολέτας Μπούκα

Ως καταλληλότερος χώρος προτείνεται η προέκταση του στρατοπέδου Καρατάσιου και συγκεκριμένα ένα παλιό πεδίο βολής, το οποίο βρίσκεται πίσω από το νέο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Την πρόταση αυτή κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης για την απόδοση των στρατοπέδων που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής  Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου.
“Διαφωνώ με την ανέγερση των δύο νοσοκομείων σε οικόπεδο του δήμου Μίκρας, διότι η περιοχή δεν ενδείκνυται για ένα τέτοιο έργο. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατασκευαστούν τα νοσοκομεία με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, τη στιγμή που αποδεικνύεται και στο εξωτερικό ότι δεν αποδίδει. Πιστεύω ότι τα δύο νοσοκομεία πρέπει να γίνουν κοντά στο νέο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και στο Παπαγεωργίου, με στόχο να δημιουργηθεί ένα υγειονομικό πάρκο”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή είναι καταλληλότερη, διότι ήδη λειτουργούν άλλα δύο νοσοκομεία, οπότε θα υπάρχει ενιαία δραστηριότητα, κοινά εργαστήρια για αποστείρωση και κοινή διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης των φοιτητών και έρευνας. Μάλιστα, εκτός από την ανέγερση του παιδιατρικού και του ογκολογικού νοσοκομείων, θα μπορούσαν στην ίδια περιοχή να μετεγκατασταθούν η Στρατιωτική Σχολή(ΣΣΑΣ) κι ίσως και η Ιατρική Σχολή.

Στην αναμονή η Μίκρα
Στο μεταξύ, άγνοια για την πρόταση αυτή δηλώνει ο δήμαρχος Μίκρας Θεόδωρος Γκουστίλης και προσθέτει ότι ο δήμος, ο οποίος παραχώρησε στο Ελληνικό Δημόσιο έκταση 128.114 τ.μ. για την ανέγερση των δύο νοσοκομείων, τηρεί στάση αναμονής για τον ορισμό αναδόχου κατασκευής του έργου.
“Το αγκάθι είναι ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ) ακόμη δεν έχει κινήσει τις διαδικασίες για να ζητήσει επισήμως το οικόπεδο που έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο ο δήμος. Πέρα απʼ αυτό, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προκήρυξης για την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου και είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση. Αν κάποιοι θέλουν να τα ανατρέψουν όλα αυτά την τελευταία στιγμή, ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω”, τονίζει ο κ. Γκουστίλης.

Ο υπουργός
Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστεί πού θα χωροθετηθούν τελικά τα δύο νέα νοσοκομεία, το ογκολογικό και το παιδιατρικό. “Κρατώ την παρέμβαση του κ. Παπαστεργίου.  Ίσως αυτή να ήταν μία λύση, την οποία πρέπει να εξετάσουμε γρήγορα με το υπουργείο Υγείας”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.