Θεσσαλονίκη: Πηγή «ζωής» το Ιπποκράτειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Καινούργια σελίδα στη ζωή τους «άνοιξαν» 80 ασθενείς με ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, ανάμεσά τους και παιδιά, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, μέσα στο 2009, από την ομάδα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Χάρη στη δωρεά οργάνων, οι περισσότεροι σώθηκαν.

Ωστόσο, 42 μοσχεύματα πετάχτηκαν στα… σκουπίδια και άλλα 10 που προσφέρθηκαν από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν!

«Αν και οι δότες αυξάνονται, πέρσι αρνηθήκαμε συνολικά 42 ηπατικά μοσχεύματα, κυρίως για ιατρικούς λόγους. Ενώ κινητοποιήθηκαν ασθενείς και συνεργάτες της κλινικής, οι λήψεις έγιναν, αλλά τα μοσχεύματα αποδείχτηκαν ακατάλληλα για μεταμόσχευση. Επιπλέον, άλλα δέκα μοσχεύματα μας προσφέρθηκαν από το εξωτερικό και δεν μπορέσαμε να τα αξιοποιήσουμε γιατί δεν υπήρχε μέσον για να πάρουμε ή να μας τα στείλουν. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε να ”ταξιδέψουν” με συγκοινωνία μέσω Αθηνών και ο χρόνος δεν το επέτρεπε…», ανέφερε χτες ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων, Δημήτρης Τακούδας, κατά την ετήσια γιορτή κοπής της βασιλόπιτας.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν την προσφορά οργάνων.

«Μέχρι σήμερα έχουμε κάνει στην κλινική μας 1.603 μεταμοσχεύσεις (1.268 νεφρού, 322 ήπατος, 9 ολικού παγκρέατος και 4 νησιδίων παγκρέατος). Αυτό σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας αναγνώρισαν την αξία της δωρεάς, έμαθαν ότι η προσφορά τους δεν πάει χαμένη, γι’ αυτό και δίνουν τα μοσχεύματα των νεκρών συγγενών τους», υπογράμμισε. Εξάλλου, από την αρχή του 2010 έγιναν ήδη δυο επιτυχείς ηπατικές μεταμοσχεύσεις και δυο νεφρικές, ενώ το προσωπικό της κλινικής αρνήθηκε δυο δότες ήπατος για ιατρικούς λόγους.

Ζητούν ενίσχυση της κλινικής

Αν και διαθέτει τεχνική υποδομή, η κλινική μεταμοσχεύσεων δεν έχει χώρους και χειρουργεία για να υποδεχτεί τους ασθενείς, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική κλινική μεταμοσχεύσεων ήπατος πανελλαδικά. «Μόλις πριν από λίγες μέρες το όνειρό μας εκπληρώθηκε και τα κρεβάτια αυξήθηκαν σε 21. Υπάρχουν όμως ανάγκες σε χειρουργικές αίθουσες και νοσηλευτικό προσωπικό», υπογράμμισε ο κ. Τακούδας.