Θετικοί οι Έλληνες στην απαγόρευση του καπνίσματος

Θετικά δηλώνει ότι θεωρεί η πλειονότητα των Ελλήνων τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) του πανεπιστημίου Αθηνών και την εταιρεία “Κ – Research” σε δείγμα 2.037 ενηλίκων καπνιστών και 2.006 ενήλικων μη καπνιστών στο διάστημα 12 – 22 Απριλίου 2009, το 95% των ερρωτηθέντων μη καπνιστών και το 62% των ερωτηθέντων καπνιστών δηλώνουν ότι θεωρούν θετικά τα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους, ενώ οι ερωτηθέντες εργαζόμενοι σε εστιατόρια και ταβέρνες δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι θεωρούν θετικά τα μέτρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του ΙΚΠΙ Γ. Τούντας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα “Εθνική Συμμαχία κατά του Καπνίσματος”, που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 38,2% των ερωτηθέντων είναι καπνιστές, το 70% αναφέρει έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας και το 95% σε μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες. Επίσης, το 94% των ερωτηθέντων μη καπνιστών και το 73,5% των ερωτηθέντων καπνιστών δηλώνουν ότι θεωρούν ανεπαρκή τα ισχύοντα μέτρα σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Οι ερωτηθέντες δηλώνουν ακόμη ότι θεωρούν πιο σημαντικά μέτρα κατά του καπνίσματος την εκπαίδευση στα σχολεία (83%), την εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας (80%), τη δημιουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος (80%), τη δωρεάν χορήγηση των ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (70%), τις καμπάνιες ενημέρωσης (69%), την πλήρη απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων (64%) και την απαγόρευση πώλησης τσιγάρων στους ανήλικους (63%), ενώ το 10% των ερωτηθέντων καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

Ακόμη το 34,3% των ερωτηθέντων καπνιστών δηλώνουν ότι θα πηγαίνουν λιγότερο σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, όμως το 34,8% των ερωτηθέντων μη καπνιστών δηλώνει ότι θα πηγαίνει περισσότερο.