Θηλιά 87.000 ευρώ για κάθε οικογένεια

p>

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ 

kokkaliari@pegasus.gr

«Χρεωμένη» κατά 87.000 ευρώ είναι κάθε τετραμελής ελληνική οικογένεια, ενώ την ίδια στιγμή η πλειονότητα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα καλείται να τα… βγάλει πέρα με μηνιαίες αποδοχές από 500 έως 1.000 ευρώ.

Και ενώ το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 245 δισεκατομμύρια ευρώ (από εκεί προκύπτουν και οι 87.000 ευρώ ανά οικογένεια), οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν στη χώρα μας αγεφύρωτες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το εισόδημα των 20% περισσότερο εύπορων Ελλήνων είναι εξαπλάσιο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο πως τα συνδικάτα μιλούν για «πληθωρισμό κερδών και όχι πληθωρισμό μισθών».

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας καταγράφονται στην επιστολή που έστειλε χθες η ΓΣΕΕ στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ καταγράφονται αναλυτικά οι θέσεις των συνδικάτων για μια σειρά… καυτών θεμάτων (από τη φορολογική πολιτική έως και το Ασφαλιστικό).

Με μελανά χρώματα περιγράφεται η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά «στη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, στην ενίσχυση της ευελιξίας και στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

Αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ -που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 4 Σεπτεμβρίου-, επτά στις δέκα νέες θέσεις αφορούν τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Ωστόσο, εκτός από την ανεργία το συνδικαλιστικό κίνημα αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα της ακρίβειας, στα σκάνδαλα διαφθοράς, με αποκορύφωμα εκείνο των ομολόγων, ακόμη και στην κρίση που υπήρξε στην Παιδεία. Ουσιαστικά γίνεται μια αναφορά σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με την προσδοκία πως, εν όψει των εκλογών, θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της επιστολής που έστειλε χθες η ΓΣΕΕ στους πολιτικούς αρχηγούς είναι τα ακόλουθα:

  • Δύο στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έχουν καθαρές μηνιαίες αποδοχές που κυμαίνονται από 501 έως 1.000 ευρώ. Πάνω από το 50% των μισθωτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 1.001 έως 1.500 ευρώ.
  • Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στην οποία βασίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 1996- 2007 πιθανότατα να επιβραδυνθεί κατά τα επόμενα έτη, καθώς ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά σταδιακά θα μειώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ 2,8%

Αύξηση αμοιβών μόλις κατά 2,4%

Ο δείκτης του πραγματικού μοναδιαίου κόστους εργασίας είναι ο χαμηλότερος μεταξύ της Ε.Ε. των 15, με εξαίρεση τη Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2006 η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2,8% στην ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με την αύξηση κατά 2,4% στις μέσες πραγματικές αμοιβές οδήγησε σε μείωση κατά 0,4% του πραγματικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

  • Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους περισσότερο από την εξέλιξη του κόστους εργασίας, με αποτέλεσμα να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους και να συμβάλλουν στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
  • Τη διετία 2007-2008 για να διατηρηθεί η αγοραστική αξία των μέσων ονομαστικών μισθών και για να μην υπάρξει αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας, θα πρέπει οι αυξήσεις των ονομαστικών αποδοχών να ισούνται με το άθροισμα πληθωρισμού και παραγωγικότητας της εργασίας.

ΑΙΤΗΜΑ

Καμία αύξηση ορίων ηλικίας

Η ΓΣΕΕ ξεδιπλώνει τις θέσεις για την οικονομία και την απασχόληση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μεταξύ άλλων καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να δεχτεί αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, ενώ ζητεί αύξηση της χρηματοδότησης του ΙΚΑ και ενίσχυση των ταμείων με νέους πόρους.

Αναφορικά με το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, το συνδικαλιστικό κίνημα ζητεί ουσιαστικές αυξήσεις, με στόχο τη σύγκλιση με τα άλλα κράτη-μέλη και την ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην καταβολή επιδόματος θέρμανσης 600 ευρώ σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, καθώς και στην αύξηση του αφορολόγητου στα 15.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος).