Θησαυρίζουν οι ιδιώτες με ανεξέλεγκτες υπηρεσίες

Θησαυρίζουν οι ιδιώτες με ανεξέλεγκτες υπηρεσίες

 

Η τραγική έλλειψη επάρκειας σε θεραπευτικά προγράμματα, η παντελής έλλειψη μονάδων σωματικής αποτοξίνωσης, που μεταξύ άλλων οδηγεί πολλούς εξαρτημένους σε ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν αν και παρέχουν ανεξέλεγκτες υπηρεσίες -αφού λειτουργούν χωρίς θεσμοθετημένο πλαίσιο- και το κλίμα αδράνειας χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες στη χώρα μας, σύμφωνα με την ψυχίατρο Κατερίνα Μάτσα, επιστημονικά υπεύθυνη της κρατικής μονάδας του ΕΣΥ, 18ΑΝΩ.

Επισημαίνει ότι το πολύ επιβαρημένο και γεμάτο ελλείψεις Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει την ανάληψη της ευθύνης και για τη θεραπεία των εξαρτημένων, πολύ περισσότερο αφού δεν έχει γίνει ή ανακοινωθεί μελλοντική προετοιμασία, επιπλέον δε γιατί ήδη συχνά επικρατεί και εντός των υπηρεσιών υγείας ρατσισμός απέναντι στους τοξικοεξαρτημένους, τους οποίους δεν έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν. Οι αρνητικές αντιδράσεις θα προκαλέσουν εμπλοκές, το ζήτημα θα τρενάρει και οι κυβερνώντες θα κερδίζουν χρόνο σε βάρος της γιγάντωσης του φαινομένου.

Με την απόφαση για υπαγωγή της απεξάρτησης στο ΕΣΥ τοποθετούν ωρολογιακές βόμβες, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι εξαρτημένοι θα γίνουν ακόμη περισσότερο αποδιοπομπαίοι, το στίγμα θα μεγαλώνει και οι ίδιοι εάν νιώσουν ότι τους κοροϊδεύουν, ότι τους γυρίζουν την πλάτη, θα “τα σπάσουν”.

Ο,τι έγινε μέχρι σήμερα στην απεξάρτηση έγινε με πολύ μεγάλο αγώνα από κάποιους ανθρώπους που ξεπέρασαν τις δυνατότητές τους για να μην πεθάνουν τα παιδιά. Εμάς, στο 18ΑΝΩ, αντί να μας παρακαλάνε να φτιάχνουμε μονάδες μάς φέρνουν συνεχώς προσκόμματα. Τώρα, για δεύτερη φορά, απειλείται με κλείσιμο λόγω ακριβού ενοικίου η πρότυπη μονάδα για εξαρτημένες μητέρες, κάτι που δεν θα αφήσουμε να γίνει» καταλήγει.