«Θολό» το τοπίο για τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία

p>Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων, με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, παρά τη νέα βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης για το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Ο νέος διακανονισμός που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει μείωση στο ποσοστό της έκπτωσης από το 19% στο 13% – 14%.

Μετά το πέρας της συνάντησης που διήρκησε περισσότερες από τρεις ώρες, ο Γ.Γ του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εξομαλυνθεί άμεσα η κατάσταση στα νοσοκομεία και θα ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία με τα απαραίτητα υλικά. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Προμηθευτών δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες διαβεβαιώσεις και δεν συμμερίστηκαν την αισιόδοξη προσέγγιση της κυβέρνησης. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι προμηθευτές θα αξιολογήσουν τη νέα πρόταση, έτσι όπως συνδιαμορφώθηκε από τους Γ. Γ Υγείας Νίκο Πολύζο και Γ. Γ Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτη, και θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: “Το πάρτι στο χώρος της Υγείας, τελείωσε”

Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στο σχέδιο αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων. Η υπουργός κατήγγειλε  “διπλό εκβιασμό σε βάρος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού” και ανέφερε ότι όλα αυτά τα χρόνια “υπήρχαν προμηθευτές με τεράστια κέρδη σε βάρος του δημοσίου”. Χαρακτήρισε λογικό και σωστό τον τρόπο διακανονισμού δια του οποίου υπάρχει μείωση των χρεών κατά 19%.

“Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων”, κατέληξε η υπουργός Υγείας. 

“Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει παιγνίδια με τον ανθρώπινο πόνο και την απαξίωση του ΕΣΥ…Ο χώρος της Υγείας δεν είναι σουπερμάρκετ”, τόνισε από το νοσοκομείο της Λειβαδιάς η υφυπουργός Υγείας Φ.Γεννηματά.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χωρίς ωστόσο να επικροτήσει με σαφήνεια τα όσα υποστήριξε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περί εκβιασμού των προμηθευτών. Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα χρέη προς τους προμηθευτές, ύψους 6 δισ. ευρώ, που “κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ από την Ν.Δ” και από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, το υπουργείο κατέβαλε τα 1,2 δισ. και στη συνέχεια ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 19%.

Λογικό και θεμιτό χαρακτήρισε το σχέδιο εξόφλησης των χρεών ο κ. Πεταλωτής, εάν συνυπολογιστεί -όπως ανέφερε- και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία καταλογίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάριος Σαλμάς. “Η ετήσια πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, επομένως η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό”, σημείωσε ο κ. Σαλμάς.

Κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ άσκησε το ΚΚΕ κατηγορώντας και τα δύο κόμματα για παράδοση της δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων “στο έλεος των μονοπωλίων”,  με απώτερο στόχο την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.”Ο τρόπος που αναδείχθηκε το θέμα δεν έχει στόχο την κ. Ξενογιαννακοπούλου, αλλά τον Δ.Αβραμόπουλο, με στόχο την αποδυνάμωσή του ενόψει του συνεδρίου της Ν.Δ”, τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

“Οι εντολές Ε.Ε. – ΔΝΤ και η επίκληση των υπαρκτών φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δε μπορεί να αποτελούν άλλοθι για την κυβέρνηση για την πλήρη διάλυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων”, σχολιάζει ο ΣΥΝ

 

Ευθύνες στους προμηθευτές καταλογίζουν οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των νοσοκομείων

Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία, “αλλά δεν πρέπει να κινδυνολογούμε”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε ότι οι προμηθευτές θα έπρεπε να χαίρονται που η έκπτωση των ποσών που τους οφείλονται μέσω του διακανονισμού που προωθεί η κυβέρνηση είναι μόνο 19%, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά θα έπρεπε να είναι 50% λόγω των υπερτιμολογήσεων που γίνονταν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό και μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιόρας, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη των προμηθευτών, πριν τεθούν σε κίνδυνο, ζωές ασθενών.