Θράκη. SOS για αίμα απευθύνουν τα νοσοκομεία

Της Μαρίας Νικολάου

Αυξημένη περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι η ζήτηση σε αίμα στη Θράκη, λόγω των πολλών τροχαίων στην περιοχή αλλά και της αύξησης της τουριστικής κίνησης.

Αυξημένες ανάγκες, κυρίως το καλοκαίρι, λόγω των μετακινήσεων, έχουν και τα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και οι λευχαιμικοί.

Τα σωματεία εθελοντών αιμοδοτών της Θράκης έχουν σημάνει συναγερμό απευθύνοντας έκκληση όχι μόνο στα μέλη τους, αλλά και σε όλους τους πολίτες, για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης αίματος. 

Για παράδειγμα, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για να καλύψει τις ανάγκες του, χρειάζεται 600 μονάδες αίματος, ενώ ο τοπικός σύλλογος αιμοδοσίας μπορεί να διαθέσει μόλις 190 – 200. 

“Η συμπόνια της τελευταίας στιγμής δεν λύνει το πρόβλημα”, τονίζει

ο πρόεδρος του σωματείου αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης Τάσος Κοντακίδης και εξηγεί ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, διότι οι περισσότεροι ασθενείς με δύσκολές θεραπείες χρειάζονται πολλές μονάδες αίματος. Η συνδρομή των σωματείων και των μελών των συλλόγων είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστική, καθώς προμηθεύουν τα νοσοκομεία με αίμα. 

Έκκληση και στη Ροδόπη

Έκκληση προς τους κατοίκους της Ροδόπης να δώσουν αίμα απευθύνει και το σωματείο εθελοντών αιμοδοτών του νομού, καθώς, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του Γιώργος Κεπελής, τους θερινούς μήνες παρατηρείται έλλειψη λόγω των αυξημένων τροχαίων. 

Ο απαραίτητος αριθμός των μονάδων αίματος για κάθε νοσοκομείο της Θράκης είναι μεγάλο πρόβλημα την περίοδο του καλοκαιριού. Τα πολλά τροχαία ή οι πολυμεταγγιζόμενοι άνθρωποι χρειάζονται 80 ή και 100 μονάδες αίματος στις πρώτες δύο με τρεις μέρες. Οι δύσκολες αυτές περιπτώσεις, όπου απαιτούνται πολλές μονάδες αίματος σε μικρό χρονικό διάστημα, φέρνουν αναστάτωση και στα προγραμματισμένα χειρουργεία.    

Ελλείψεις και στη Λάρισα

Έλλειψη αίματος παρατηρείται και στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες και για το περιφερειακό και για το γενικό νοσοκομείο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία του ιατρικού κόσμου.

Η μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών και λόγω καλοκαιριού είναι μία πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει και φέτος το κέντρο αιμοδοσίας. Ενώ τους λοιπούς μήνες τα αποθέματα κυμαίνονται στις 200 μονάδες αίματος ημερησίως, το διάστημα αυτό δεν ξεπερνούν τις πενήντα, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις σπάνιες μονάδες αίματος (ρέζους αρνητικού), όπου τα αποθέματα είναι οριακά.