Θύελλα για τα όρια ηλικίας

ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ μιλούν για ειλημμένες αποφάσεις και αποχωρούν από την επιτροπή που ασχολείται με την παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο για τα όρια στο Δημόσιο

Θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και την παρέμβαση της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη – Πετραλιά -που έσπευσε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους- προκαλεί η γνωμοδότηση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας αντρών και γυναικών.

Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ υπάρχει και η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το δημόσιο.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανακαλούν τους εκπροσώπους τους από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων -που θα χαράξει την υποστηρικτική γραμμή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο- ώστε να μη νομιμοποιεί «διάλογο προειλημμένων προφανώς αποφάσεων, όπως έγινε με την επιτροπή για τα βαρέα».

Σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση «να σταματήσει το παιχνίδι του καρότου και του μαστίγιου, που από τη μία δηλώνει ότι δεν προωθεί την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών και από την άλλη φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Στο θέμα παρενέβη χθες η υπουργός Απασχόλησης, η οποία σημείωσε πως «πρώτα απ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η γνωμοδότηση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχει καμία σχέση και δεν αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία προωθούμε». Μάλιστα η υπουργός διαβεβαιώνει πως η τροπολογία που ρυθμίζει το θέμα της ασφάλισης των εργαζομένων στους ΟΤΑ θα προχωρήσει κανονικά.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε πως οι δηλώσεις της υπουργού δεν καθησυχάζουν τους εργαζόμενους, ενώ έκανε λόγο για «κακοπαιγμένο παιχνίδι». Χαρακτηριστικά σημείωσε «σήμερα εμφανίζεται η καλή κυβέρνηση και το κακό Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως αυτά δεν μπορούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, ενώ είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου λειτουργεί ως ευθεία βολή για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών προς τα πάνω!»

Την άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου για τα βαρέα και ανθυγιεινά ζητεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ σε επιστολή της στους υπουργούς Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, προειδοποιώντας πως «σε αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσουμε δυναμικά».

Μάλιστα επισημαίνει πως «θα πρέπει στην εισηγητική έκθεση να γίνει επίκληση των αποχρώντων λόγων που επιβάλλουν την ευνοϊκότερη μεταχείριση των γυναικών. Οι λόγοι αυτοί ανάγονται στη φύση της εργασίας τους και στις βιολογικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ γυναικών και ανδρών στα συγκεκριμένα επαγγέλματα».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «οι γυναίκες που απασχολούνται στη συγκομιδή, αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή και καταστροφή απορριμμάτων, δεν μπορεί να έχουν τις ίδιες δυνάμεις με τους άνδρες». Σημειώνεται πως χθες η υπουργός είδε αντιπροσωπεία του ΕΒΕΑ, ενώ σήμερα συναντάται με την ΟΤΟΕ για το ασφαλιστικό αλλά και θέματα κλαδικών συμβάσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΕΩΝ

Χρηματοδότηση από το 2009 και… βλέπουμε

Από το 2009 και… βλέπουμε θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και αναμένεται να συσταθεί με την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, το πιο πιθανό είναι να μην ξεκινήσει φέτος η χρηματοδότηση του Κεφαλαίου από τον προϋπολογισμό (4% των εσόδων από ΦΠΑ και 10% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις).

Το ίδιο στέλεχος πάντως δεν θέλησε να διευκρινίσει πότε θα αρχίσει να γεμίζει ο «κουμπαράς», ο οποίος θα καλύπτει τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης από το 2019 και μετά.

«Το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμη έτοιμο και δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις», πρόσθεσε.

Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Ασφαλιστικού, πέρα από τη χρηματοδότηση μέσω προϋπολογισμού το Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών θα απορροφά και το 10% των κοινωνικών πόρων των Ταμείων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

kokkaliari@pegasus.gr

 

ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απαντούν με απεργίες στην ενοποίηση των Ταμείων τους με του Δημοσίου

Ο ασκός του Αιόλου στους κόλπους των εργαζομένων και των αιρετών της Αυτοδιοίκησης άνοιξε μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης να ενσωματώσει «τα δύο οικονομικά εύρωστα Ταμεία του κλάδου με δύο ελλειμματικά του Δημοσίου», στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά την εξέλιξη αυτή βρίσκονται επί ποδός, απαντούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου με 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Τις επιπτώσεις από την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα τις επωμιστούν οι πολίτες, που θα έρθουν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των σκουπιδιών, καθώς στην περίπτωση που επαληθευτούν οι φόβοι των εργαζομένων για την τύχη των Ταμείων τους, οι απεργίες θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η πρόταση του υπουργείου Απασχόλησης προβλέπει ότι το Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) ενσωματώνεται στον φορέα υγειονομικής περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), ενώ το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) διαχωρίζεται και ενσωματώνεται σε δύο διαφορετικά Ταμεία. Ο κλάδος πρόνοιας (εφάπαξ) ενοποιείται με το ΤΠΔΥ, ενώ ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (επικουρικό) με το ΤΕΑΔΥ, το οποίο μάλιστα έγινε γνωστό με την αγορά δομημένων ομολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Θ. Μπαλασσόπουλος, η κυβερνητική πρόταση έχει στόχο την «υφαρπαγή των αποθεματικών και των πόρων των δύο Ταμείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο Ταμεία -ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ- είναι ασφαλισμένοι εκτός από τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση δήμαρχοι, κοινοτάρχες και νομάρχες που δεν έχουν άλλον ασφαλιστικό φορέα. Το πρώτο Ταμείο έχει ασφαλισμένους 52.000 εργαζομένους και 20.760 συνταξιούχους, ενώ το δεύτερο συνολικά 149.000 άτομα.

Η περιουσία των δύο Ταμείων ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν χθες για το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, όπως τόνισε, δεν είχε ενημέρωση για το ζήτημα. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, να μεσολαβήσει ώστε οι εργαζόμενοι να συναντηθούν μεθαύριο (Σάββατο) με την υπουργό Απασχόλησης κ. Πετραλιά, και ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνάντησης να καθορίσουν τη στάση τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πάντως, απειλεί με επαναλαμβανόμενες απεργίες στην περίπτωση που η κυβέρνηση εμφανιστεί αδιάλλακτη. Συγκεκριμένα προγραμματίζει:

  •  24ωρη απεργία στις 7 Μαρτίου.
  •  Αποχή από την εργασία 8, 9 και 10 Μαρτίου (Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα).
  •  48ωρη απεργία 11 και 12 Μαρτίου (Τρίτη και Τετάρτη).
  •  Σύγκληση του γενικού συμβουλίου για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ