Τι αλλάζει με τη νέα σύμβαση γιατρών του ΕΣΥ

Η νέα κλαδική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών αναμένεται να συνταχθεί αύριο Τετάρτη, από μεικτή ομάδα εργασίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και του υπουργείου Υγείας. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους.

Με την υπογραφή της εναρμονίζεται το ωράριο και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών, με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς να επιβάλλονται – όπως η κοινοτική οδηγία δίνει τη δυνατότητα – κυκλικά και ελαστικά ωράρια, ούτε ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά ούτε και εντατικοποίηση της εργασίας των γιατρών.

Με την επικείμενη σύμβαση:

Το πρωινό συνεχές οκτάωρο εργασίας γίνεται επτάωρο και χορηγείται ρεπό έπειτα από κάθε ενεργό εφημερία. Εντός διετίας προσλαμβάνονται 4.500 νέοι γιατροί (1.200 ειδικευόμενοι, 3.300 Επιμελητές Β΄ σε οργανικές θέσεις), ιδίως σε υποστελεχωμένα τμήματα.

Αναδιαρθρώνεται η εξέλιξη από το βαθμό του Επιμελητή Β΄ μέχρι το βαθμό του Διευθυντή σε πολυδιευθυντικό σύστημα. Καταργείται ο τίτλος του Αναπληρωτή Διευθυντή. Καταργούνται τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ και εισάγονται νέες διαδικασίες πρόσληψης περιφερειακού και τοπικού χαρακτήρα.

Το επίδομα βιβλιοθήκης παύει να φορολογείται.

Οι πρώτες τέσσερις εφημερίες ειδικευμένων και έξι ειδικευομένων, φορολογούνται με συντελεστή 20% και οι επιπλέον είναι αφορολόγητες.

Αυξάνεται ο βασικός μισθός και το χρονοεπίδομα και καταργείται το πλαφόν στις αθροιστικές αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ.