Τι απαντά ο θεράπων ιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

«Η διασωλήνωση χωρίς απόλυτες ενδείξεις θα ήταν εσφαλμένη ιατρική πράξη» – Νέα παρέμβαση από τον βουλευτή της Ν.Δ. και αιχμές κατά Γεωργιάδη.

 

Με μια αναλυτική ανακοίνωση οι συνήγοροι του καθηγητή αγγειοχειρουργικής και θεράποντα ιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου τοποθετούνται για το περιστατικό που απασχολεί την επικαιρότητα, μετά τον θάνατο του ηλικιωμένου ασθενούς.

Σε αυτή εκφράζεται η λύπη του ιατρού για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή της Ν.Δ. και σημειώνεται πως όλοι οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Επισημαίνεται, πάντως, η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας, ενώ σημειώνεται πως η διασωλήνωση του ασθενούς χωρίς επαρκείς ενδείξεις θα ήταν εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωση θα ήταν αδύνατη.

Αναλυτικά:

Ο εντολέας μας Ι.Κ., Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.

Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς.

Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου.

Επιμένει στη νομική οδό, αφήνει ευγενικές αιχμές κατά Άδωνη

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πάντως, συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του και επαναλαμβάνει ότι η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μιλώντας στον Alpha ο Γιάννης Καλλιάνος σημείωσε «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο» και πως «όλα θα πάρουν τον δρόμο τους» για να προσθέσει «όσοι πήραν ελαφρά την περίπτωση του πατέρα μου, θα λογοδοτήσουν. Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι γιατροί». Ο μετεωρολόγος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τα βάζει με τον Άδωνη Γεωργιάδη ούτε με το ΕΣΥ.

Σε άλλη του παρέμβαση, πάντως, στον ΑΝΤ1, ο κ. Καλλιάνος άφησε ευγενικές αιχμές κατά του υπουργού Υγείας σημειώνοντας «απορώ πως ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο φίλος μου ο Άδωνης, αλλά τώρα αφήνουμε τα πολιτικά στην άκρη, αφήνουμε τη Νέα Δημοκρατία στην άκρη και πάμε στην ανθρωπιά. Πώς δεν έχει βγει να πει ότι “ο Γιάννης ο Καλλιάνος με εκλιπαρούσε στο τηλέφωνο που τον έπαιρνα και μου έλεγε σε παρακαλώ πάρα πολύ, πεθαίνει ο πατέρας μου, κάντε κάτι. Όχι επειδή είμαι βουλευτής, επειδή πέθαινε ο πατέρας μου και επειδή έπρεπε κάποια στιγμή να ενημερώσω κάποιον, τον υπουργό Υγείας που ήταν φίλος μου».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης του είπε ότι θα μιλήσει με το νοσοκομείο. «Προς τιμήν του το έκανε. Και με παίρνει πίσω ο Άδωνης Γεωργιάδης, τον οποίον προκαλώ να βγει στον αέρα να σας το πει, και μου λεει “Γιάννη έχει γίνει ιατρικό συμβούλιο και ο πατέρας σου πάει εξαιρετικά. Δεν μπορώ να πείσω έναν γιατρό, δεν είναι αυτή η ιδιότητα μου να λέω στον γιατρό ποιον να βάλω στις εντατικές” και δίκιο έχει ο άνθρωπος».

«Άδωνη Γεωργιάδη, τιμάς την παράταξη, τιμάς τα παντελόνια σου και σε αγαπώ, βγες σε παρακαλώ και πες αυτό που λέω τώρα, γιατί λέω την αλήθεια. Σε έπαιρνα τηλέφωνο και προς τιμήν σου ενδιαφέρθηκες, όχι επειδή είμαι βουλευτής, επειδή σε έπαιρνα και έκλαιγα, γιατί δεν με άκουγε κανένας άλλος».

Από την πλευρά του, ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση της οικογένειας άφησε αιχμές κατά του υπουργού Υγείας σημειώνοντας ότι «μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη» και αποδίδοντας του «ακραία υπεράσπιση του συστήματος, αγνοώντας τα γεγονότα».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αναφέροντας:

Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» από την πρώτη ημέρα ίδρυσης του πριν 20 χρόνια προσφέρουν πολύ υψηλού επιπέδου κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, όπως φαίνεται από την πολυάριθμη και καθημερινή προσέλευσή τους και τη συνεχή υψηλή πληρότητά του, αποτελώντας κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης τονίζουμε ότι οι Καθηγητές όλων των Κλινικών και των Εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και της Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, είναι διεθνώς καταξιωμένοι και παρέχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του Νοσοκομείου, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, με αποτελέσματα εφάμιλλα των καλύτερων ιατρικών κέντρων της Ευρώπης. Συνολικά, το Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» είναι ένας κόμβος αριστείας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας της Χώρας.