Τι αποφάσισαν οι γιατροί στο Αττικόν μετά τη σύλληψη συναδέλφου τους

 

Σε μηνύσεις κατά της διοίκησης του νοσοκομείου Αττικόν και της διοίκησης της 2ηςΥγειονομικής Περιφέρειας θα προχωρήσουν οι γιατροί του νοσοκομείου Αττικόν, οι οποίοι αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να αναστείλουν την Τρίτη 3 Μαίου τη λειτουργία του νοσοκομείου και να μην αναλαμβάνει κανένας γιατρός από δω και πέρα το ρόλο του συντονιστή εφημερίας.

Οι γιατροί του νοσοκομείου είναι ανάστατοι μετά τη σύλληψη της γιατρού συντονίστριας εφημερίας την Πρωτομαγιά, την προφυλάκισή της και την κράτησή της στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 6 το πρωί, ενώ η γιατρός ήταν άυπνη λόγω εφημερίας επί 35 ώρες.

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Κυριακή, όταν συγγενής ασθενούς κάλεσε την αστυνομία γιατί η γιατρός συντονίστρια της εφημερίας έβαλε τον πατέρα της (καρκινοπαθής τελικού σταδίου) σε ράντσο. Ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης, και η αστυνομία συνέλαβε τη γιατρό μόλις ολοκληρώθηκε η εφημερία του νοσοκομείου. Κρατήθηκε στο αστυνομικό Τμήμα Χαιδαρίου και το πρωί ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου ορίστηκε δικάσιμος.

 

Αδίκημα η νοσηλεία σε ράντσο

 

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά σε ανακοίνωσή της καταγγέλει το γεγονός επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η νοσηλεία σε ράντσο αποτελεί αδίκημα με υπόλογους τους γιατρούς που εφημερεύουν.

 

Στη συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου τόνισαν ότι είχαν προειδοποιήσει το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη διοίκηση της 2ηςΥΠΕ για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η αλλαγή του συστήματος εφημέρευσης σε συνδυασμό με την ασφυκτική πληρότητα του νοσοκομείου και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Τους κινδύνους άλλωστε περιγράφουν σε αποφάσεις τους και το Επιστημονικό και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.

 

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αττικόν» αποφάσισαν:

 

–Συμπαράσταση στη γιατρό συντονίστρια της εφημερίας, στη θέση της οποίας θα μπορούσε να βρίσκεται ο κάθε γιατρός του ΕΣΥ.

      –Από εδώ και στο εξής κανένας γιατρός του νοσοκομείου δεν μπαίνει «συντονιστής εφημερίας». Αυτό είναι καθήκον του διοικητή, της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου. Ο γιατρός δεν είναι «γραφείο κίνησης» και τις ευθύνες να αναλάβει ο Υποδιοικητής.

      — Κατάθεση μηνύσεων κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου και της 2ηςΔΥΠΕ, καθώς και εναντίον του Υπ. Υγείας, που ενώ ήταν γνώστες της κατάστασης εδώ και καιρό δεν ενήργησαν για να προστατέψουν ασθενείς και υγειονομικούς.

      — Αναστολή λειτουργίας του νοσοκομείου για 24 ώρες την Τρίτη 3/5/11, (διακοπή τακτικών ιατρείων και προγραμματισμένων χειρουργείων).