Τι έλεγε το πόρισμα, τι ισχύει σήμερα

Ας δούμε, λοιπόν, τι σημείωνε το 2004 το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, ιδιαίτερα σε κάποια από τα σημεία στα οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση του Γηροκομείου δεν έχει κάνει καμία ενέργεια μέχρι σήμερα για να τα διορθώσει.

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας Χρ. Πουλόπουλου, Σωτ. Αντωνίου – Λιόλη και Χρ. Κοτρώτσου, το Γηροκομείο Αθηνών στερείται άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του νόμου 2345/95 και της υπουργικής απόφασης Π4β/οικ.4690/96, διατηρείται η ανεπάρκεια του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν διαθέτει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, διαθέτει φαρμακείο χωρίς άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας για την διακίνηση των φιαλιδίων αίματος προς εκτέλεση εξετάσεων, δεν έχει επαρκές πρόγραμμα ψυχαγωγίας, υπάρχει πλήθος δωματίων μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων χωρίς κουδούνια ειδοποίησης, δεν υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα λουτρά για μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, η καθαριότητα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι επαρκής στις αποθήκες, στο μαγειρείο, στις κουζίνες και στις τουαλέτες αρκετών περιπτέρων, στα περισσότερα περίπτερα δεν υπάρχουν απολυμαντικά, παρουσιάζονται συνεχή προβλήματα με το οξυγόνο, το σύστημα κλιματισμού είναι ανεπαρκές.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημαντικότερα σημεία που υπάρχει οφθαλμοφανής αδιαφορία της διοίκησης σε σχέση με τις υποδείξεις των επιθεωρητών Υγείας για τις συνθήκες νοσηλείας, φιλοξενίας και διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Πρόκειται για σημεία τα οποία το υπουργείο Υγείας εικάζει ότι έχουν διορθωθεί, καθώς έτσι διαβεβαιώνει τηλεφωνικά ο πρόεδρος του ιδρύματος τους συνεργάτες του υφυπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον ίδιο τον υφυπουργό…