ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

«Στη χώρα μας τα συμπτώματα στο αναπνευστικό είναι ήπια»

Μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Ν.Σιαφάκας ανέφερε ότι πράγματι το συγκεκριμένο στέλεχος της νέας γρίπης έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων μέσω της διείσδυσης στο κατώτερο αναπνευστικό, κάτι που δεν συμβαίνει με τα στελέχη της εποχικής γρίπης. Σημείωσε ωστόσο ότι «όσο αποτελούν πραγματικότητα αυτά τα στοιχεία, άλλο τόσο αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον στη χώρα μαςτα συμπτώματα του ιού στο αναπνευστικό είναιμέχρι στιγμήςήπια».

Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός και οφείλουμε να θυμόμαστε πως και σήμερα άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού πεθαίνουν από την κοινή γρίπη. Σε κάθε περίπτωση όμως συνέστησε σε άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (η αποκαλούμενη νόσος των καπνιστών), καθώς και στα άτομα άνω των 65 ετών να υποβληθούν σε εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. «Τα άτομα αυτών των ομάδων μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να υποβληθούν στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου,ενώ το φθινόπωρο πρέπει να εμβολιαστούν τόσο για την κοινή γρίπη όσο και για τη νέα γρίπη μόλις το νέο εμβόλιο είναι διαθέσιμο».

Για κλινική έκφραση της γρίπης στη χώρα μας, η οποία δεν είναι σοβαρή, έκανε λόγο στο «Βήμα» και ο πνευμονολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Π. Μπεχράκης. «Στα 323 διαγνωσμένα περιστατικά της νέας γρίπης- ίσως να είναι και δεκαπλάσιος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων- αναφέρεται μόνο μία πνευμονία. Οσο έγκριτη και αν είναι η επιθεώρηση “Νature”,αποτελεί πραγματικότητα και η δική μας κλινική παρατήρηση» λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα του «Νature» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σ. Τσιόδρας, σημειώνει ότι μας θέτουν σε εγρήγορση, κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί πανικό αλλά επαγρύπνηση: «Η καινούργια μελέτη αποτελεί την τρίτη επιβεβαίωση- προηγήθηκαν άλλες δύο από τις ΗΠΑ και από την Ολλανδία στην επιθεώρηση “Science”- σχετικά με το ότι ο νέος ιός φαίνεται σε πειραματόζωα να εισχωρεί στο κατώτερο αναπνευστικό και να συνδέεται με προδιάθεση για πνευμονίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε κλινικά δεδομένα προκειμένου να ανακαλύψουμε αν συμβαίνει το ίδιο και στον άνθρωπο. Τα δεδομένα ωστόσο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο είναι πως ο ιός είναι αντίστοιχος της εποχικής γρίπης σε θνητότητα και σοβαρότητα, συνδεόμενος βέβαια με μια προδιάθεση για πνευμονίες».