Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη δωρεά οργάνων

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες, με μόλις 7,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία ο αντίστοιχος αριθμός δοτών είναι 34.
Oι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από όργανα αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, από το 2003 μέχρι το 2006 οι μεταμοσχεύσεις που διενεργήθηκαν στα 4 ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα αυξήθηκαν κατά 217% και για το 2007 προβλέπεται υπερδιπλασιασμός αναφορικά με το 2006.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι αλήθεια ότι και οι εθελοντές δότες έχουν αυξηθεί. Η δεξαμενή των δοτών αριθμεί 25.000 εθελοντές και έχει αυξηθεί κατά 108% από την έναρξη λειτουργίας στον ΕΟΜ το 1999.
Ας θυμηθούμεμερικές αλήθειες για τη μεταμόσχευση και τη δωρεά οργάνων: ● Η δωρεά οργάνων δεν πραγματοποιείται εάν υπάρχει και η παραμικρή ελπίδα επιβίωσης του δότη.
● Κάθε εγκεφαλικά νεκρός μπορεί να θεωρηθεί δότης οργάνων. Τότε τα κύριά του όργανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοσχεύματα για ασθενείς που δηλώνονται σε μια λίστα για μεταμόσχευση.
● Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο εγκεφαλικός θάνατος ισούται νομικά, επιστημονικά και ηθικά με τον θάνατο του ανθρώπου.
● Δωρητές οργάνων μπορούμε να γίνουμε όλοι μας μέχρι την ηλικία των 75 ετών.
● Η δωρεά οργάνων ζώντος δότη επιτρέπεται μόνο μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού.
● Μπορεί κάποιος να ζει φυσιολογικά με ένα μόνο νεφρό. Ο νεφρός που παραμένει αναλαμβάνει και τη λειτουργία του νεφρού που έχει μεταμοσχευθεί.
● Η μεταμόσχευση οργάνων καλύπτεται από το ταμείο ασφάλισης του υποψηφίου για μεταμόσχευση.
● Δεν επιτρέπεται να γνωρίσει η οικογένεια του δότη τις οικογένειες των ασθενών που δέχθηκαν τα όργανα του ανθρώπου τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να δημιουργηθούν σχέσεις εξάρτησης ανάμεσα στις δύο οικογένειες.
● Υπάρχει διαφορά μεταξύ δωρητή οργάνων και ιστών και δωρητή σώματος. Η δωρεά οργάνων και ιστών γίνεται για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ στη δωρεά σώματος προσφέρεται το σώμα ακέραιο για την εκπαίδευση των φοιτητών.
● Το σώμα του δότη, μετά την αφαίρεση των οργάνων, παραδίδεται πίσω στους συγγενείς.
● Για να δηλώσουμε ότι θα θέλαμε να είμαστε δωρητές οργάνων θα πρέπει να συμπληρώσουμε τη φόρμα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.