Τη στήριξη και ενίσχυση της πολιτείας ζητά το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Τη στήριξη και ενίσχυση των προγραμμάτων του ζήτησε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων από την ελληνική πολιτεία, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του απολογισμού δράσης για το 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το 86,4% των εξαρτημένων που προσήλθαν στα συμβουλευτικά κέντρα κατά το 2007 ήταν άντρες με μέσο όρο ηλικίας τα 27,3 έτη. Η συντριπτική πλειονότητα (95,6%) ήταν Ελληνες, ενώ το 72,5% ζει με τους γονείς του και το 21,6% έχει σταθερή απασχόληση. Αρκετοί χρήστες είχαν διακόψει το σχολείο, κατά μέσο όρο 14 ετών και άρχισαν τη χρήση παράνομων ουσιών περίπου στα 15,7 έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό (85,5%) ανέφερε την ηρωίνη ως κύρια ουσία κατάχρησης.

Συγκρίνοντας με παλαιότερους απολογισμούς, αυτό που προκύπτει είναι ότι αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των χρηστών ηρωίνης. Γενικότερα, στην Ευρώπη καταγράφεται γήρανση των ανθρώπων που ζητούν θεραπεία απεξάρτησης από τα οπιούχα. Οσον αφορά το οικογενειακό ιστορικό, το 13% των εξαρτημένων ανέφερε κατάχρηση αλκοόλ από τον πατέρα, το 6,2% χρήση ψυχοφαρμάκων από τη μητέρα και το 17,9% κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών από τα αδέλφια.

Σήμερα, το ΚΕΘΕΑ παρέχει τις υπηρεσίες του μέσα από 70 θεραπευτικές μονάδες σε 3.000 άτομα (συμβουλευτικά κέντρα), 1.000 χρήστες που εντάχθηκαν σε θεραπευτικές κοινότητες και 500 άτομα που παρακολουθούν προγράμματα κοινωνικής επανένταξης. «Πρόσφατα ακούσαμε ανησυχητικές διατυπώσεις από επίσημα χείλη στη Βουλή, που υποστηρίζουν ότι όταν ένα στεγνό πρόγραμμα κοστίζει τέσσερις φορές περισσότερο από ένα πρόγραμμα συντήρησης, εγώ θα φτιάχνω προγράμματα συντήρησης. Μια τέτοια φιλοσοφία δεν μπορεί να ισχύει σε μια δημοκρατική χώρα, δηλαδή να παρέχονται ημερησίως φάρμακα χωρίς συνοδευτικές διαδικασίες ψυχοκοινωνικής στήριξης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, καθώς τα ελληνικά δικαστήρια δεν εφαρμόζουν τα θεσμοθετημένα ευεργετήματα για τους τοξικομανείς και συχνά επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές για πλημμελήματα.

«Οι χρήστες θα έπρεπε να βρίσκονται στην κοινωνία και όχι στη φυλακή», κατέληξε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, κ. Χ. Πουλόπουλος