Τι ζητούν οι ελεγκτές ΔΝΤ από τους υπουργούς

Περικοπές σε όλα τα επίπεδα, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων και περιορισμό των μετατάξεων

Περικοπές παντού, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με αιχμή την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ζητεί το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις επαφές που έχει με τους υπουργούς της κυβέρνησης εν όψει της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά το ασφαλιστικό, το ενδιαφέρον του κλιμακίου στρέφεται στα εργασιακά, για τα οποία ζητείται μεταξύ των άλλων η κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης, των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών και η αύξηση του ορίου απολύσεων για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων.

Οι ίδιοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ, υποβάλλοντας επίμονες ερωτήσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και εξέφρασαν προβληματισμό -αν όχι διαφωνία- για τη σκοπιμότητα των μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού του Οργανισμού σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι έμειναν από τις επιδόσεις στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ ζήτησαν την άρση των αντικινήτρων στην προώθηση των επενδύσεων.

Περικοπές διαρκείας ζήτησαν και στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του ΔΝΤ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διαβασμένοι για τα θέματα Υγείας και είναι ενδεικτικό ότι εστίασαν στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας χρηματοδοτείται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τις επαφές στο υπουργείο Εσωτερικών προέκυψε ότι υπάρχει ασάφεια ως προς την τύχη των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ στα ενεργειακά επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν το Σαββατοκύριακο.