Τι ζητούν οι συνδικαλιστές: Ψηλά στην ατζέντα Ασφαλιστικό – μισθοί

Στα μέσα Μαρτίου θα πέσει η «αυλαία» του διαλόγου για το Ασφαλιστικό στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας. Αύριο συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή και μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί ο περιορισμός των δαπανών στους κλάδους Υγείας.

Στο μεταξύ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας Αν. Λοβέρδο και τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη πακέτο μέτρων για την καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Στόχος είναι τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος σε πρώτη φάση να αυξηθούν κατά 50 εκατομμύρια.

Το ασφαλιστικό και οι μισθοί είναι τα δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του συνδικαλιστικού κινήματος. Με την απεργία της Τετάρτης η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους για:

– Το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και τις περικοπές στα επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν έως και το 15%. Μάλιστα για περίπου 50.000 εργαζόμενους στο δημόσιο οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 20%.

– Το αδιέξοδο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ ζητεί να δοθεί μια «επιπλέον» αύξηση σε όσους αμείβονται με τα κατώτερα όρια της σύμβασης, με στόχο ο βασικός μισθός να πάει από τα 740 στα 800 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση θα δεχόταν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού για τους υπόλοιπους εργαζομένους.

– Τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η πλευρά των εργαζομένων προειδοποιεί την κυβέρνηση πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των συντάξεων αποτελούν «αιτία πολέμου».

Με βάση το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ακόμα κι αν το γενικό όριο συνταξιοδότησης αυξηθεί κατά δύο χρόνια -δηλαδή πάει από τo 65o στο 67ο έτος- το σύστημα κερδίζει μόλις επτά μήνες ζωής. Στον αντίποδα ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής στο ΙΚΑ από το 35% στο 20% θα δώσει «ανάσα» στο ταμείο για επτά χρόνια.