ΤΙΜΗ ΦΑΡΜΑΚΟΥ- Τι ισχύει στην Ευρώπη

 

Διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης των φαρμακοποιών εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Η Πορτογαλία βαδίζει στα βήματα της Ελλάδας, αλλά με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Αντί του 35% που έχουν οι Ελληνες, το οποίο μειώνεται στο 23% μετά την αφαίρεση των εξόδων, στην Πορτογαλία το ποσοστό είναι 19%. Στην Ιταλία η αμοιβή φθάνει στο 26,7% με περαιτέρω εκπτώσεις (ριμπέιτ), ενώ στη Σουηδία το περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται στο 16%.

Σε άλλο «μοντέλο» το ποσοστό κέρδους μειώνεται όσο αυξάνεται η τιμή του σκευάσματος. Στη Νορβηγία ξεκινά στα φθηνά φάρμακα από 8% και πέφτει στο 5% στα ακριβά. Στην Αυστρία από 27% και πέφτει στο 3,8%, στην Ουγγαρία από 26% στα φθηνά διαμορφώνεται στο 17% στα ακριβά, ενώ στην Πολωνία το αρχικό 40% κατρακυλά στο 12%.

Σε άλλο μεικτό σύστημα ο φαρμακοποιός αμείβεται με ποσό και ποσοστό κέρδους. Στην Αγγλία για κάθε συνταγή το εισόδημα των φαρμακοποιών αυξάνεται κατά 1,3 λίρες. Στην Ολλανδία το ποσό αυτό αγγίζει τα 6 ευρώ, ενώ στη Γερμανία παίρνουν 8 ευρώ για κάθε συνταγή συν 3% ποσοστό κέρδους. Στην Ισπανία εισπράττουν για όλα τα φάρμακα κάτω των 90 ευρώ ποσοστό κέρδους 27,9% και για όλα τα σκευάσματα άνω των 90 ευρώ 47 ευρώ. Στη Γαλλία σε κάθε συνταγή αντιστοιχεί μισό ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό κέρδους που στα φθηνά φάρμακα είναι 26% και στα ακριβά πέφτει στο 5%.

«Η ιδιαιτερότητα με τη χώρα μας είναι πως το ποσοστό αμοιβής των φαρμακοποιών είναι πολύ υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» υπογραμμίζει ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, και προσθέτει: «Αυτό που επιχειρείται είναι να μειωθεί το κέρδος τους μέσω της έκπτωσης στα ασφαλιστικά ταμεία κάθε τέλος του χρόνου, που θα κυμανθεί στο 4,5%. Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί, καθώς πρέπει να υπολογισθεί ανά ασφαλιστικό ταμείο η επιστροφή των χρημάτων.

»Θα μπορούσε να επιτευχθεί το ίδιο ακριβώς πράγμα εάν εισήγαγαν διαφορετικά ποσοστά αμοιβής ανά σκεύασμα, γιατί και πάλι το περιθώριο κέρδους παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ